EB: egy év alatt hét százalékkal nőtt a Kanadába irányuló uniós export a szabadkereskedelmi egyezmény nyomán

Pozitív eredményeket hoz az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA), az észak-amerikai országba irányuló uniós kivitel hét százalékkal nőtt a szerződés egy évvel ezelőtti ideiglenes hatályba lépése óta a pénteken közzétett statisztikák szerint.

“A megállapodást immár egy éve alkalmazzák, és elégedett vagyok az eredményekkel. Már most is van okunk ünnepelni” – mondta Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos.
Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint egyes ágazatok különösen jól teljesítettek: a gépek és a mechanikus berendezések kivitele több mint nyolc százalékkal nőtt, a gyógyszerek esetében ez a szám 10 százalék, de hasonlóan jól teljesített a parfümök és kozmetikai termékek, cipők, ruházati cikkek exportja is.
A gyümölcsök és diófélék exportja 29 százalékkal, a csokoládéé 34 százalékkal, a pezsgőé 11 százalékkal, a whisky-é pedig 5 százalékkal emelkedett.
A CETA rendelkezései 2017. szeptember 21-e óta vannak érvényben, az egyezmény azonban teljes mértékben és véglegesen csak akkor fog hatályba lépni, ha az összes uniós tagország ratifikálta.

Az ideiglenes hatályba léptetés alapvetően azokra az előírásokra vonatkozik, melyek az unió kizárólagos hatáskörébe tartoznak. Nincs azonban ezek között például az egyik legkényesebb kérdés, így a külföldi beruházásokat eszközlő multinacionális vállalatok továbbra sem emelhetnek panaszt és kérhetnek kártérítést döntőbíróságon olyan állam ellen, amely az érdekeiket sértő döntést hoz.
A szabadkereskedelmi megállapodást hosszas egyeztetést és tiltakozást követően 2016-ban írták alá. Egyes bírálók szerint az egyezmény általános deregulációt von majd maga után, és korlátozza a nemzeti kormányok mozgásterét.
A tiltakozás ráadásul ismét fellángolt az utóbbi hónapokban, miután Olaszország új populista kormánya azzal fenyegetett, hogy nem fogják ratifikálni a szerződést a római parlamentben.(MTI)

Scroll To Top