E-Star: nem hagyták jóvá a hitelezők a társaság javaslatát

Nem hagyták jóvá a hitelezők az E-Star Alternatív Energiaszolgáltató Nyrt. hétfőn megtartott csődtárgyalásán a társaság által előterjesztett egyezségi javaslatot – jelentette be Soós Csaba vezérigazgató, az igazgatóság elnöke a BÉT honlapján.

A közlemény szerint nem hagyták jóvá a társaságnak a fizetési haladék 120 nappal történő meghosszabbításáról szóló javaslatát, és a hitelezők jogszabályban előírt többsége sem hagyta jóvá a hitelezői választmány megalakítására vonatkozó hitelezői javaslatot.
A társaság vállalta az egyezségi javaslat átdolgozását, így a fizetési haladék időtartama alatt újabb csődtárgyalás megtartására kerül sor – közölte Soós Csaba.
A tavaly december óta csődeljárás alatt álló társaság január végén közzétette a fizetőképességének helyreállítását célzó programját és egyezségi javaslatát.
Az akkori tájékoztatás szerint az E-Star programjának célja, hogy meggyőzze a kötvényes, banki, valamint szállítói hitelezőket és a korábbi alvállalkozókat arról, érdemes a fizetési határidők módosításával, engedmények nyújtásával segíteni a társaság reorganizációs programjának megvalósítását. Ezzel ugyanis megteremtik annak lehetőségét, hogy a társaság, bár jelentősen csökkentett hazai termelőkapacitásokkal és racionalizált költségstruktúrával, de folytathassa gazdasági tevékenységét, és eleget tudjon tenni a fennálló tartozásokból eredő kötelezettségei jelentős részének.
A csődeljárás keretében a társaság, illetve a cégcsoport a tevékenységéből keletkező teljes szabad készpénzállományt fel kívánja használni a fennálló hitelezői tartozások rendezésére a reorganizációs programban meghatározott 15 év alatt. Erre a társaság mintegy 9,3 milliárd forint forrást tudna biztosítani.
Az energiaszolgáltatók felé fennálló kötelezettségeket, az elmaradt munkabéreket, azok közterheit, valamint a munkaviszonyok megszüntetéséhez kapcsolódó juttatásokat és azok közterheit teljes mértékben kifizetnék. Az egyezségi javaslat szerint a biztosított hitelezői kategóriában a tartozásokat 100 százalékban visszafizetné a cég, a nem biztosított kategóriában viszont a 45,8 százalékot. A társaság az egyezségi javaslatban kéri hitelezőitől a követeléseik kamat- és egyéb járulékainak teljes elengedését.
Hétfő 14 órától a csődegyezségi tárgyalás miatt felfüggesztették a társaság részvényeinek és kötvényeinek tőzsdei kereskedését a BÉT-en.
Az E-Star Nyrt. részvényei a tőzsde „B” kategóriájában forognak, hétfőn délben 222 forintot értek, 39 forinttal, 15 százalékkal kevesebbet a pénteki záróárnál. (MTI)

Scroll To Top