Dunaferr – Czomba: a kormány azt kéri, a tárgyalások végéig ne bocsássanak el senkit

A kormány azt kérte a Dunaferr vezetőitől, hogy a tárgyalások lezárásáig egyetlen embert se bocsássanak el – mondta a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár csütörtökön az MTI-nek azt követően, hogy tárgyalt a cégvezetéssel. Czomba Sándor hozzátette: a cégvezetés azt ígérte, megfontolja a kérést.

Az ISD Dunaferr Zrt. csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében megerősítette, hogy informális megbeszélést folytattak Czomba Sándorral a tárgyalások ütemezéséről, kereteiről.
„Mivel a csoportos leépítés folyamatából adódóan az elbocsátások legkorábban november elején lesznek esedékesek, a Dunaferr álláspontja szerint akkor célszerű visszatérni erre a kérésre” – közölte a Dunaferr.
Czomba Sándor az MTI-nek hangsúlyozta: a kormány legfontosabb feladata a Dunaferr-rel kapcsolatban az, hogy a hosszú távon jól működő, prosperáló cégben minél több ember dolgozzon.
A kapcsolattartásra kijelölt államtitkár az Országos szakképzési és felnőttképzési tanévnyitó értekezletén újságírók előtt beszélt arról, hogy informális megbeszélést folytatott a cégvezetéssel és a szakszervezeti vezetőkkel csütörtökön reggel.
Azt mondta, hogy alapos körültekintés, a legfontosabb paraméterek megismerése után tesz a kormány javaslatot a Dunaferr megvásárlására. De, mint mondta, szükség van más alternatívára is, ezért a munkaügyi kirendeltséggel is egyeztet Dunaújvárosban.
Czomba Sándor higgadtságot és türelmet kért az érintettektől, amíg „a cég vezetésével és a szakszervezetekkel közösen sikerül mindenki számára elfogadható megoldást találni”.
A Dunaferr közlése szerint a kormány és a cég közötti hivatalos tárgyalások várhatóan a jövő hét közepén kezdődnek meg.
A vállalat menedzsmentje augusztus 12-én jelentette be, hogy a társaságnál a korábbi tulajdonosi terveknek megfelelően, a dolgozói létszámot 1500-zal csökkentik. Ezt követően a kormány azt tette közzé, hogy minden segítséget megad a létszámleépítésben érintett dolgozóknak, a cégre szükség van.
A Nemzetgazdasági Minisztérium múlt héten szerdán küldött hivatalos megkeresését a Dunaferr tulajdonosainak, amelyben tárgyalásokat kezdeményezett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a társaság megvásárlásáról.
Czomba Sándort kedden jelölték ki az ISD Dunaferr Zrt.-vel való folyamatos kapcsolattartásra.(MTI)

Scroll To Top