Donald Trump megválasztott elnökre évtizedek óta a legkevesebb kisebbségi voksolt - Gazdasagportal.hu

Donald Trump megválasztott elnökre évtizedek óta a legkevesebb kisebbségi voksolt

Negyven év óta nem voksoltak ilyen kevesen az afroamerikaiak és a spanyolajkúak körében egy megválasztott elnökre, mint most Donald Trumpra – derült ki a Reuters hírügynökség és az Ipsos közvéleménykutató közös vizsgálatából.

Elemzők szerint az amerikai társadalom mély megosztottságát tükrözi: Doanld Trump úgy lett győztes, hogy az amerikai feketéknek csak 8, a spanyolajkúaknak 28, az ázsiai amerikaiaknak pedig a 27 százaléka szavazott rá. A fekete amerikaiak utoljára George W. Bushra és Ronald Reaganre szavaztak hasonlóan csekély arányban, de egy százalékkal még akkor is többen. Mind Bush, mind Reagan azonban sokkal jobb eredményt ért el a spanyolajkú népesség körében: George W. Bush a 35 százalékukat állítota maga mellé, míg Ronald Reagan a spanyolajkúak 34 százalékának támogatását szerezte meg.
Ez a megosztottság elemzők szerint magyarázhatja a fehér felsőbbrendűséget hirdető szélsőjobboldali csoportok Trumpot éltető megnyilvánulásait, csakúgy, mint a Trump-ellenes tüntetések hevességétt. Sőt – mint a Déli Szegénység Jogi Központ (SPLC) adatai jelzik – a rasszista és idegengyűlölő megnyilvánulások gyakoribbá válását is.
A Pew kutatóintézet szerint ez a nagy megosztottság vezet a konfrontációkhoz: legyen szó akár erőszakos utcai összecsapásokról, akár színészek előadás utáni megnyilvánulásairól, mint történt ez a hét végén a Broadway egyik darabjának előadásán, amikor a jelenlévő Mike Pence, megválasztott alelnökhöz fordulva a színészek egyike kiáltványt olvasott fel a leendő Trump-adminisztráció ellen.(MTI)

Scroll To Top