Donald Trump egyetért szárazföldi csapatok Szíriába küldésével

A legutóbbi amerikai előválasztások republikánus nagy győztese, Donald Trump szerdán kijelentette: egyetért Barack Obama elnök döntésével, hogy speciális – szárazföldi – hadműveletekre kiképzett katonákat küld Szíriába.

A New York-i üzletember az öt szövetségi államban aratott újabb győzelmeiben fürdőzve több interjút adott az amerikai televízióknak. Külpolitikai kérdésekre a CNN hírtelevíziónak telefonon adott interjúban tért ki. Hangsúlyozta: egyetért Obama döntésével, hogy mintegy 250, speciális hadműveletekre kiképzett katonát küld Szíriába, de hozzátette, hogy ő ezt a döntést nem hozta volna nyilvánosságra.
“Igen, akár egyet is érthetek vele, de abban nem értek egyet, hogy ezt el kellett mondani a világnak. Így ugyanis a katonák célpontokká válnak. Én csöndben küldeném a csapatokat Szíriába” – szögezte le Trump.
A híresen keveset alvó Donald Trump reggel hat órakor nyilatkozott a CNN-nek, majd az MSNBC vendége volt, s az ABC televízióban is kifejtette véleményét.
Az ABC Jó reggelt, Amerika című műsorában a republikánus elnökjelölt-aspiráns a családtagjaival együtt jelent meg, s bejelentette, hogy még a nap folyamán felvázolja átfogónak ígért külpolitikai elképzeléseit. De fontosnak tartotta hozzátenni, hogy ez “nem Trump-doktrína lesz”, s leszögezte, hogy külpolitikai állásfoglalásaiban továbbra is rugalmas marad, hiszen “a világ is állandóan változik”.
Közben a republikánus elit tagjai is kezdenek megbarátkozni a gondolattal, hogy Trump lehet a párt elnökjelöltje. Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke szerdán az MSNBC televízióban elhárította azt a kérdést, amely a párt és Trump közötti konfliktust feszegette, s arról beszélt, hogy vannak különbségek az elnökjelölt-aspiránsok programjai között, de a nagy kérdésekben egyetértés uralkodik.
A CNN munkatársának Donald Trump ismét a vetélytársait, elsősorban is Ted Cruz texasi szenátort ostorozta, újfent hazugnak nevezve őt. Cruz “jobban tud hazudni, mint bárki más, akivel az életemben találkoztam, de végül is nem ér el sikereket”- fogalmazott Trump.
Az MSNBC televízióban Cruzt és John Kasich ohiói kormányzót arra szólította fel, hogy mindketten szálljanak ki az elnökjelöltségért folytatott versenyből, a Republikánus Pártot pedig arra, hogy sorakozzon fel mögötte és támogassa elnökjelöltségét. “Sok barátom van, aki szeretne pénzt adományozni a Republikánus Pártnak, de addig nem kapjuk meg, amíg ki nem derül, hogy győzni fogok-e vagy sem” – mondta a milliárdos.
Bejelentette, hogy a választáson valószínűleg felhasználja majd a Hillary Clinton demokrata párti jelölt ellen a saját pártbéli vetélytársa, Bernie Sanders szenátor által hangoztatott bírálatokat. “Mondott róla néhány meglepő dolgot, lényegében még indulnia sem kellene az elnökségért. Rossz a politikai ítélőképessége” – állította a volt külügyminiszter Clintonról Donald Trump, idézve azt, amit Sanders – még egy áprilisi televíziós interjúban – mondott. Azt is ígérte, hogy még egyszer elolvassa Sanders kampánybeszédeit, és – tette hozzá – “kiszedek belőlük némi jó alapanyagot”.(MTI)

Scroll To Top