Dollárkötvény – Fitch: a kibocsátás igazolja Magyarország piaci hozzáférését

Magyarország visszatérése a nemzetközi tőkepiacra azt jelzi, hogy az ország képes fedezni 2013-2014-es költségvetési és külső finanszírozási igényét a hazai tőkepiac túlzott megterhelése nélkül – közölte csütörtöki londoni elemzésében a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő a héten végrehajtott 3,25 milliárd dolláros magyar szuverén kötvénykibocsátással kapcsolatos értékelésében kiemelte azt a véleményét, hogy a sikeres kibocsátás igazolja a cég által a magyar államadós-osztályzat kilátásának múlt havi javításához alapul vett indokokat, vagyis azt, hogy Magyarországnak továbbra is elégséges nemzetközi tőkepiaci hozzáférése lesz az idén lejáró devizaadósságok megújításához.
A Fitch londoni elemzői annak a véleményüknek is hangot adtak, hogy a dollárkötvény-kibocsátás még tovább csökkenti a kapcsolatok újrafelvételének esélyeit a Nemzetközi Valutaalappal (IMF).
A hitelminősítő szakértői hangsúlyozták, hogy eddig sem tartották nagyon valószínűnek az újbóli kapcsolatfelvételt az IMF-fel, mivel véleményük szerint a magyar kormány nemigen hajlandó alávetni magát a valutaalap feltételrendszerének. Az új elővigyázatossági finanszírozási megállapodás esélyének csökkenését a Fitch Ratings már figyelembe vette a magyar adósosztályzat kilátásnak december végi javításáról hozott döntésében is – áll a csütörtöki londoni elemzésben.
A hitelminősítő elemzői szerint ugyanakkor egy IMF-megállapodás változatlanul hasznos lehetne Magyarország számára, mivel még tovább javíthatná az ország eurokötvény-piaci hozzáférésének kondícióit, és támogatást nyújthatna a befektetői hangulat romlása esetére. Az IMF követelményeinek betartása emellett rögzítő elemként szolgálhatna a gazdaságpolitikában, és enyhíthetné a beruházásokat és a potenciális növekedést hátráltató bizonytalanságot – vélekedtek csütörtöki elemzésükben a Fitch Ratings közgazdászai.
A ház szerint mindazonáltal a nemzetközi kötvénykibocsátás azt jelenti, hogy Magyarország idei költségvetési finanszírozásához nincs szükség a hazai piacon jelenlévő külföldi befektetők máris „történelmi magasságokban” járó arányának még további emelésére.
A mély hazai tőkepiac ugyanakkor kapacitást és költségvetés-finanszírozási rugalmasságot biztosít Magyarország szuverén adósságszolgálati kötelezettségeinek teljesítéséhez kedvezőtlen piaci kondíciók közepette is. Az országnak tavaly külső hitelfelvétel nélkül sikerült költségvetés-finanszírozási igényeit fedeznie, jóllehet e finanszírozási igény a 2011-ben mért 4,4 százalékos GDP-arányos szintről tavaly 11,3 százalékra emelkedett. A hazai állampapírpiacon jelenlévő nem rezidens befektetők tavaly a bruttó külső törlesztési kötelezettségeknek valamivel több mint a háromnegyedét finanszírozták – hangsúlyozták a Fitch Ratings londoni elemzői.
Az elemzés szerint a magyar államadós-osztályzat kilátásának decemberi javításával a Fitch a költségvetési konszolidáció melletti kormányzati elkötelezettséget, a költségvetés-finanszírozási kockázatok valamelyes enyhülését és a külső fizetési helyzet javulását ismerte el.
A magyar gazdaság középtávú növekedési kilátása ugyanakkor gyenge, a külső és a közadósság-ráta magas, a gazdaságpolitika pedig kiszámíthatatlan. Ezek a tényezők kiszolgáltatják Magyarországot a globális likviditást és a kockázatvállalási hajlandóságot érintő esetleges sokkhatásoknak, és korlátot szabnak a magyar államadós-besorolásoknak – áll Fitch Ratings csütörtöki londoni elemzésében.
A Fitch december 20-án erősítette meg Magyarország szuverén adósosztályzatait a jelenlegi „BB plusz” szinten, a besorolás kilátását pedig negatívról stabilra javította, levéve a napirendről Magyarország leminősítését.
A három nagy hitelminősítő közül jelenleg kettő stabil, egy negatív kilátást tart érvényben a magyar szuverén devizaadósságra; két hitelminősítő egy fokozattal, egyikük két fokozattal a befektetésre ajánlott alapsáv alsó szintje alatti adósbesorolással tartja nyilván Magyarországot.
A Moody’s Investors Service az egyetlen a három legnagyobb nemzetközi hitelminősítő közül, amelyik negatív kilátással listázza a magyar államadós-osztályzatot; a Fitch Ratings mellett a Standard & Poor’s is negatívról stabilra javította Magyarország osztályzati kilátásait.
Igaz ugyanakkor, hogy az S&P az általa novemberben végrehajtott magyar osztályzatrontással egy időben jelentette be a kilátásjavítást. A Standard & Poor’s magyar minősítése a másik két hitelminősítőénél egy fokkal gyengébb, „BB” a novemberi osztályzatrontás óta.
A Moody’s a múlt hét végén erősítette meg „Ba1”-es – a Fitch és az S&P módszertanában „BB plusz”-nak megfelelő – magyar adósbesorolását, érvényben hagyva azonban az osztályzaton a leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív kilátást.
Mindezek alapján jelenleg a Fitch Ratings magyar államadós-besorolása a legkedvezőbb a három nagy cég közül. (MTI)

Scroll To Top