Devizahitelek – Vágó Gábor: nem félmegoldások kellenek

Lépéskényszerben van a kormány, hogy rendezze a devizahitelesek ügyét, és nem alkalmazhat félmegoldásokat – mondta Vágó Gábor független parlamenti képviselő, az LMP politikusa szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Vágó Gábor közölte: pártja üdvözli, hogy három év után „a kormány végre belátta, hogy a devizahitel hibás pénzügyi termék”, de úgy tűnik, a kormány „sem kiköpni, sem lenyelni nem tudja” a devizahitelesek problémáját.
Arra ösztönzik a kormányt – mondta -, hogy a devizahiteles mentőcsomagban arra a 117 ezer emberre összpontosítson, aki 90 napon túli tartozásait nehezen tudja törleszteni, továbbá arra a 115 ezer családra, amely képtelen törleszteni.
Hozzátette: azt javasolják a kormánynak, „porolja le” az LMP két évvel ezelőtti ingatlanalap-javaslatát, amellyel megoldható lenne, hogy senkit se kelljen kilakoltatni és mindenkinek legyen tető a feje fölött. Úgy látja, ez a megoldás az államnak nem jelentene pluszterhet, és így a bankok sem mennének csődbe.
Vágó Gábor szerint emellett szükséges lenne a magáncsőd intézményének bevezetése, mert ez több mint 250 ezer családnak jelentene megoldást. A kamatplafon bevezetése pedig azoknak segíthetne, akiknek sikerül 90 napon belül törleszteniük a hitelüket – magyarázta.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán közölte, hogy tárgyalásokat kezd a hazai devizahitelezésben érintett hitel- és pénzintézetekkel. A kormány szerint „az időbeni és teherviselési szempontokat figyelembe véve” ki kell vezetni a hazai hitelpiacról a lakáscélú devizaalapú jelzáloghiteleket – mondta a tárcavezető.(MTI)

Scroll To Top