Devizahitelek – Tartalékot képez a KBC Group a kifizetésekre

Tartalékot képez a devizahiteleseket segítő csomagból származó kifizetési kötelezettségei teljesítésére a KBC, miközben nem változtat magyarországi üzleti politikáján – tájékoztatta a belga KBC Group NV pénzintézet kedden az MTI-t.

A KBC Group kedden levélben tájékoztatta a befektetőket és részvényeseit az elfogadott magyar devizahiteleseket segítő törvénycsomagnak a második negyedéves eredményére gyakorolt feltételezett hatásáról.
A tájékoztató szerint a KBC nettó 162 millió euró tartalékot különít el 2014 második negyedévére a semmisnek kimondott árfolyamrés és az egyoldalú szerződésmódosítás korrekciójából eredő kifizetési kötelezettségek fedezésére.
Mivel az illetékes felügyeleti hatóság még nem hozott döntést az ügyfelek által fizetett többletösszeg és annak a bank által fizetendő kamatainak a kalkulációjáról, további (nettó) 70 millió eurós kifizetési kötelezettség származhat abból, ha a hatóság nem fogadja el a Bankszövetség által javasolt és a K&H által támogatott megoldást.
A fenti becslés nem tartalmazza a devizahitelek 2014 második felére tervezett teljes kivezetésével összefüggésben keletkező további költségeket.
A tájékoztatás szerint a KBC magyarországi leányvállalata, a K&H Bank pénzügyi helyzete a fenti tartalékolással együtt is szilárd és megfelel a Magyar Nemzeti Bank által előírt tőkekövetelményeknek. A bank hitel-betét (LTD) arányban kifejezett likviditása az egyik legjobb a vezető magyar bankok körében – közölték.
A K&H elkötelezett magyarországi ügyfelei iránt és nem kíván módosítani üzleti politikáján. Magyarország egyike a KBC legfontosabb piacainak és a bank hosszú távon elkötelezte magát a magyar gazdaság és a társadalom fejlődősének támogatása mellett – áll a bank közleményében.
A KBC 2014. augusztus 7-én teszi közzé második negyedéves eredmény beszámolóját.
A KBC magyarországi leányvállalata a K&H Bank, 3,3 milliárd euró aktívummal rendelkezik, hitelportfoliója 3,9 milliárd euró, ami 8 százalékos piaci részesedésnek felel meg, illetve 5,4 milliárd euró betétet kezel, ami 9 százalékos piaci részesedéssel egyenlő. A bank 210 fiókkal és 1,6 millió ügyféllel rendelkezik.(MTI)

Scroll To Top