Devizahitelek – Szigorítási javaslat, hogy a bankok ne tudjanak kibújni az elszámoltatás alól

A devizahitelek forintosításáról szóló törvény szigorítását kezdeményezi a Fidesz-frakció, hogy a bankok ne tudjanak kibújni az elszámoltatási kötelezettség alól – mondta a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője csütörtökön az MTI-nek.

Rogán Antal közölte, a törvényjavaslatban szigorítják a devizahiteleket kiváltó forinthitelekre lehetőségként biztosított kamatfelárat. Minél kisebb kamat kell, hogy a bankok ne tudják visszavenni azt, amit egyébként az elszámoltatás eredményeként vissza kell adniuk az embereknek – fejtette ki.

A politikus elmondta: közel 100 bázisponttal javasolják szűkíteni a törvényben a kamatfelárat.

A javaslatot azzal indokolta, hogy ha túl nagy mozgásteret hagynak a bankoknak a kamatok alakításában, akkor azzal fognak próbálkozni, hogy a kamatokon keresztül bújjanak ki az elszámolási kötelezettség alól. A bankok az új forinthitelek kamatát megpróbálhatják emelni – tette hozzá, megjegyezve, hogy nem tartják elegendőnek a kamatperiódust szabályozni, vagyis abban ötéves változatlanságot bevezetni.
Rogán Antal azt mondta, további intézkedéseket javasolnak annak garanciájaként, hogy az árfolyamgátba belépetteknél a törlesztőrészletek változatlanok maradjanak.

Az a cél, hogy az árfolyamgátasok a már elért alacsonyabb törlesztőrészletet tudják fizetni az új forinthitelnél is – magyarázta.

A frakcióvezető közölte, azt is javasolják, hogy amikor a bankok az árfolyamgátasokkal elszámolnak, akkor elsőként a gyűjtőszámla összegéből vonják le azokat az összegeket, amelyeket korábban a devizahiteles túlfizetett.
Rogán Antal közölte, az árfolyamgátba belépett személyek törlesztőrészlete 25-30 százalékkal csökkent, amennyivel most a devizahiteleseké fog. A különbözetet a bankok – egy gyűjtőszámlán – forinthitel formájában gyűjtötték – ismertette.
A fideszes politikus szerint az árfolyamgátasoknak az jelenthet komoly eredményt, ha az alacsony törlesztőrészlet megmarad és a gyűjtőszámlából vagy mindent, vagy annak nagy részét le tudják írni az elszámoltatás eredményeként.
Jelezte, javaslataik az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága által kerülnek a Ház elé, azokról a Fidesz-frakció már döntött, így kedden, a parlamenti szavazáson támogatni fogják.(MTI)

Scroll To Top