Devizahitelek – Szanyi Tibor az Európai Bizottsághoz fordult - Gazdasagportal.hu

Devizahitelek – Szanyi Tibor az Európai Bizottsághoz fordult

Szanyi Tibor szerint sérti a pénzügyi önrendelkezés jogát a devizahitelesek ügyében a kormány által kidolgozott megoldási módszer, ezért az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője kedden az Európai Bizottsághoz fordult a kérdésben. A Fidesz-KDNP EP-küldöttsége közleményben ítélte el “a szocialista képviselő támadását a legkiszolgáltatottabb családok ellen”

A képviselő magyar újságíróknak Brüsszelben elmondta: két kérdést tett fel az uniós javaslattevő-végrehajtó intézménynek. Az egyikben azt tudakolta: összeegyeztethető-e az unió “értékeivel és preferált gyakorlatával” az olyan tagállami jogszabályalkotás, amely csak egy rendkívül szűk rétegnek biztosítja a szabad pénzügyi választás jogát, és valójában teljesíthetetlen feltételek szabásával a lakosság túlnyomó többségét kizárja abból. Ezzel a képviselő arra utalt, hogy csak nagyon szigorú feltételek esetén, a lakosság elenyésző hányada számára maradt fenn a lehetőség arra, hogy megmaradjon a devizaalapú hitele.
Szanyi Tibor azt is kérdezte az Európai Bizottságtól, milyen eszközei vannak a fellépésre olyan esetekben, amikor egy eurózónán kívüli tagállam – az EU-csatlakozási szerződésben vállalt kötelezettségeivel szemben, és egyúttal a gazdasági és pénzügyi unióval kapcsolatos törekvéseket is aláásva – gyakorlatilag a teljes lakosságát elszigeteli a közös valutában való banki hitelfelvételtől, és ezzel a közelítés helyett távolítja a tagállam gazdaságát és bankrendszerét az eurótól.
Az Európai Bizottságnak hat héten belül kell válaszolnia az EP-képviselői kérdésekre.

A politikus szerint a kormány eddig azzal hitegette a polgárokat, hogy majd valamilyen módon segít a devizaadósokon, és ebből mindenki azt a következtetést vonta le, hogy valamivel előnyösebb megoldást fog biztosítani. Emlékeztetett arra, hogy az MSZP korábban javasolta, 2010 előtti árfolyamon számoljanak el a bankok és a devizaadósok között.

Az Orbán-kormány ezt megtagadta, és napi árfolyamot kínált megoldásként – mondta Szanyi Tibor. Hozzátette: ha a kormány bízna a forint stabilitásában, azaz azt gondolná, hogy a november 7-ei árfolyam stabil, akkor “ez az egész felhajtás felesleges lenne”.
Szanyi bejelentésére nem sokkal később közleményben reagált a Fidesz-KDNP EP-küldöttsége, amely szerint a szocialista politikus a bankok csapdájában akarja tartani a magyar családokat.

    “Szanyi Tibor kérdései, melyeket az Európai Bizottsághoz intézett, egyértelműen a devizahitelesek megsegítésének nehezítését célozzák”

– vélekedett a kormánypárti küldöttség, amely egyúttal elítéli “a szocialista képviselő támadását a legkiszolgáltatottabb családok ellen”, és felszólítja Szanyit, hogy a bankok és önös politikai érdekei helyett a magyar emberek érdekeit képviselje Brüsszelben.(MTI)

 

Scroll To Top