Devizahitelek – Megvan a döntés, a tetszik a kormánynak a bankszövetség javaslata

Bankszövetség: megfelelő tárgyalási alapnak találta a kormány a szervezet javaslatait.

 A kormány megfelelő tárgyalási alapnak tartja a Magyar Bankszövetség devizahitelekkel kapcsolatban benyújtott javaslatát, a tárgyalások a következő hónapokban folytatódnak – mondta Sütő Ágnes, a szervezet kommunikációs vezetője pénteken az MTI-nek.

„A Nemzetgazdasági Minisztérium a bankszövetséget arról tájékoztatta, hogy a kormány megismerte a devizahiteles kérdésben benyújtott javaslatcsomagot, kormányzati döntést a kérdésben nem hozott. A minisztérium jelzése szerint az anyagot megfelelő tárgyalási alapnak találták. A devizahiteles kérdésben a szakmai munka, a tárgyalások a következő hónapokban fognak folytatódni. A konkrét időpontokról ezután állapodnak majd meg a felek” – fejtette ki az MTI érdeklődésére a kommunikációs vezető.
A bankszövetség a kormányzattal folytatott tárgyalások keddi (augusztus 27-i) fordulójára két részletes, hatástanulmányokkal alátámasztott tervet terjesztett elő. Három fő eszköz kombinációját vizsgálta meg a szövetség: a kedvezményes árfolyamon történő átváltás (forintosítás), a kamattámogatás és az árfolyamgát típusú védelem lehetséges kombinációit, és a két optimálisabb verziót tették le a kormány asztalára.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön az MTI-nek azt mondta, a kormány szerdai ülésén foglalkozott a devizahitelesek ügyével, és ennek részeként a bankszövetség javaslatával is, de nem hozott döntést a devizahiteles mentőcsomagról.
A kormány a miniszter szerint továbbra is két szempontot tart szem előtt a megoldás keresése és a bankszövetséggel folyó egyeztetések során. Az egyik, hogy ki kell vezetni a piacról a jelzálogalapú lakáscélú devizahiteleket, a másik, hogy olyan megoldásra van szükség, amely a forinthitelesek számára nem jár hátránnyal. A kormány nemcsak a bankszövetség javaslatait, hanem például a Magyar Nemzeti Bank (MNB), vagy a különböző civil érdekképviseletek által felvetett megoldásokat is vizsgálja – hangsúlyozta Varga Mihály.
Az MNB a héten több javaslatot is felvetett az árfolyamgát vonzóbbá tételére, ezek egyike a törlesztőrészletek teljes forintosítása 180 forintos frankárfolyamon, ami az MNB számításai szerint a mostani árfolyammal számolva a jövőben évi 30-40 milliárd forint körüli költséget jelentene.
Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető egy péntek reggeli tv-műsorban kijelentette, a jegybank és a bankszövetség javaslata is egyfajta „szuper árfolyamgát”, amit ő nem tartana rossz megoldásnak.(MTI)

Scroll To Top