Devizahitelek – Két pénzintézet keresetét utasította el a bíróság

Elutasította a Szigetvár Takarékszövetkezet és az AXA Bank által a magyar állam ellen benyújtott devizahitelekkel kapcsolatos keresetet a Fővárosi Törvényszék csütörtökön kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében.

Az AXA keresetét először augusztus 27-én utasított el a bíróság első fokon, de a társaság kérte az ítélet kiegészítését.
A tárgyaláson elhangzott: a kiegészítő ítélet iránti kérelem azért volt indokolt, mert a bíróság a korábbi ítéletben nem bírálta el az egyedileg meg nem tárgyalt egyes szerződésekben rögzített kikötéseket. Az augusztus 27-i tárgyaláshoz képest nem változott a bíróság álláspontja: a bank szerződéses kikötései bár megfeleltek az egyértelmű és érthető megfogalmazás elvének, a tételes meghatározás és az átláthatóság elveinek nem. A bíró kiemelte: amennyiben a szerződéses kikötések nem felelnek meg a törvényben rögzített hét elv közül egynek, a másik hat vizsgálata szükségtelen.
Közölte: az Alkotmánybíróság a törvény rendelkezéseit mindenképpen vizsgálni fogja, így minden kérdés legkésőbb két hónapon belül tisztázódni fog.
A Szigetvár Takarékszövetkezet ügyében az ítélet szóbeli indoklása szerint a felperes ugyan a jogszabályi környezet teljeskörű figyelembevételét kérte, azonban a bíróság a perben nem vizsgálhatja a pénzintézet magatartási kódexét sem. A törvényszék elsősorban a szimmetria elvének az általános szerződési feltételekben történő érvényesülését vizsgálta, azonban azok egyetlen időszakban sem feleltek meg a devizahiteles törvényben foglaltaknak, ezért azok tisztességtelenek és érvénytelenek. A bíróság 441,5 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte a Szigetvár Takarékszövetkezetet.
A bíróságnak a perekben arról kell döntenie, hogy tisztességesek-e a magyar állam ellen pert indító pénzügyi intézmények egyoldalú szerződésmódosítást – például kamat-, költség-, vagy díjemelést – lehetővé tevő rendelkezései az általános szerződési feltételekben.
Csütörtök délutánig a bíróság összesen 59 ítéletet hozott, ebből 56 felperesi keresetet utasítottak el teljesen. Három esetben részben helyt adtak a keresetnek. Egy pénzintézet visszalépett, három pert pedig felfüggesztettek azért, mert a bíró az Alkotmánybírósághoz fordult.
A törvényben rögzített határidőig összesen 79 pénzintézet nyújtott be keresetet, közülük 42-őt a bíróság idézés kibocsátása nélkül elutasított, a szeptember 24-i adatok szerint 37-et újra benyújtottak.
Jövő hétfőn az EvoBank Zrt. keresetének tárgyalásával kezdetét veszi a devizahiteles törvénnyel kapcsolatos másodfokú tárgyalások sorozata a Fővárosi Ítélőtáblán.(MTI)

Scroll To Top