Devizahitelek – Jobbik: nullázza a tartozást az elárverezés! - Gazdasagportal.hu

Devizahitelek – Jobbik: nullázza a tartozást az elárverezés!

A Jobbik biztosítaná az “elsétálás jogát” a devizahitelek esetében azok számára, akiknek elárverezték az ingatlanját, értéktárgyát, de még maradt tartozása – mondta a Jobbik frakcióvezető-helyettese csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Z. Kárpát Dániel elmondta, azt szeretnék, hogy felelős hitelezési gyakorlattal a bankok is vállaljanak kockázatot, vagyis háromszor gondolják meg, kinek, milyen feltételekkel adnak hitelt.
Szorgalmazta: ha például valaki 14 millió forinttal tartozik, van egy 12 millió forintot érő háza és azt négymillió forintért elárverezik, akkor a tartozását nullázzák le és kezdhessen új életet, miután “éveken át kifosztották a bankok”.
Közölte, azt is kezdeményezik, hogy ne lehessen egyetlen zálogtárgy helyett tízből vagy húszból kielégíteni a vélt vagy valós tartozást, vagyis ne lehessen “lenullázni” az érintett családokat. Ha “dobra verik” valakinek az ingatlanját, akkor az ne 20-30 százalékos értéken számítson be a tartozás összegébe – ismertette pártja javaslatát Z. Kárpát Dániel.
Az ellenzéki képviselő megerősítette, a Jobbik szerint a végleges megoldás a hitelek felvételkori árfolyamon való forintosítása. Ezzel indokolatlanná válik a devizahitelesek megsegítésére szolgáló költségvetési forrás, a felszabaduló tízmilliárdos nagyságrendű összeget otthonteremtési és bérlakásépítési programra fordítanák – mondta.
A frakcióvezető-helyettes kérdésre válaszolva a nap folyamán bejelentetett, a kormányzati kiadásokat érintő zárolásról azt mondta: a fő probléma, hogy az európai uniós nyomásra történik. Z. Kárpát Dániel szerint nem jó irány, hogy brüsszeli diktátumok miatt nyúlnak hozzá a magyar költségvetéshez a bruttó hazai össztermék majdnem fél százalékát elérő mértékben. Ez pedig a kormányzati alkalmasság kérdését is felveti – értékelte.(MTI)

Scroll To Top