Devizahitelek – Jobbik: fizessenek a bankok!

A Jobbik frakcióvezető-helyettese szerint azoknak a bankoknak kellene fizetniük a devizahitelesek ügyében, amelyek részt vettek „az évszázad átverésében”, és a hitelek felvételkori árfolyamon történő forintosítását javasolja.

Z. Kárpát Dániel pénteki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: nem jó megoldás, ha egyfajta hármas felosztás alapján az állam, az állampolgárok és a bankok megosztják a költségeket, mert így kétharmad részben a magyar emberek fizetnék meg „a bankok bűneinek az árát”, pedig nem ők a felelősek.
„Az évszázad csalása történt a magyar gazdaságban”, nem banki túlkapásokról, enyhe piaci túlzásokról van szó, hanem „maffiamódszerekkel tarkított, minősített csalásról”, amely nem maradhat következmények nélkül – fogalmazott. Hangsúlyozta: ez pedig akkor érhető el, ha csak az érintett bankok fizetik a költségeket, így lehet biztosítani, hogy a jövőben ne forduljanak elő hasonló „fogyasztói visszaélések”.
Z. Kárpát Dániel üdvözölte, hogy a kormány végre cselekvésre szánta el magát, ez szerinte egyrészt annak köszönhető, hogy a Kúria „kétes megítélésű” ítéletei nyomán társadalmi feszültség érezhető, másrészt pedig a Jobbik által összehívott devizahiteles-kerekasztal eredménye. Azok, akiket ez a helyzet érint, nem azt szeretnék, ha a költségvetésből, az adófizetők pénzéből rendeznék a kérdést – vélekedett.
A Jobbik a hitelek felvételkori árfolyamon történő forintosítását javasolja, emellett úgy látják, hogy kártérítés illeti meg az hitelkárosultakat annak függvényében, amennyivel többet fizettek az indokoltnál a pénzintézeteknek. A párt elképzelése szerint kilakoltatási és részleges végrehajtási moratóriumra volna szükség, továbbá soron kívüliséget és illetékmentességet kellene biztosítani azoknak, akik a bíróságon szereznének érvényt az igazuknak – sorolta a politikus.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium csütörtökön közölte, hogy jövő szerdán tárgyal a kormány a devizahitel-szerződések átírásának lehetőségeiről. A polgári törvénykönyv lehetővé teszi, hogy a parlament jogszabállyal módosítsa szerződések tartalmát – tették hozzá.(MTI)

Scroll To Top