Devizahitelek: Elkezdődött a Kásler kontra OTP per tárgyalása

A jogi képviselők felszólalásával elkezdődött a Kásler Árpád kontra OTP Bank polgári per tárgyalása a Kúrián kedden.

Kásler Árpád és felesége azért fordult bírósághoz, mert álláspontja szerint tisztességtelen az a devizahitel-szerződésükkel kapcsolatos kikötés, amely szerint a kölcsönt svájci frankban a folyósítás napján érvényes vételi árfolyamon állapítják meg, ugyanakkor az egyes fizetendő részletek forintösszegét majd az esedékesség napját megelőző napon érvényes eladási árfolyamon kell meghatározni.
Gadó Gábor ügyvéd, a másodrendű alperes OTP Jelzálogbank jogi képviselője felszólalásában elmondta: azt kérik a Kúriától, állapítsa meg, hogy a Szegedi Ítélőtábla másodfokú jogerős ítélete törvénysértő volt, azt helyezze hatályon kívül, és utasítsa el a felperesek keresetét. (A Szegedi Ítélőtábla 2012 áprilisában kimondta, hogy a vitatott, perbeli szerződéssel ellentétben nem eladási, hanem vételi árfolyamon kell kiszámítani a törlesztőrészleteket.)
A pénzintézet jogi képviselője kifejtette, hogy az árfolyamrés – a vételi és az eladási árfolyam különbözete – alkalmazása önmagában nem teszi tisztességtelenné a szerződést. A szerződés világos, egyértelmű rendelkezéséket tartalmaz, a fogyasztó pedig észlelhette, hogy a vételi és az eladási árfolyam eltér.
Kásler Árpád a tárgyaláson megvált jogi képviselőjétől, és úgy döntött, személyesen jár el. Ennek keretében tartott felszólalásában azt hangoztatta, hogy a szerződés teljesítése során nem volt devizaátváltás, ezért az összes ezzel kapcsolatos kamat, költség szerinte jogellenes. A Szegedi Ítélőtáblára hivatkozva a felperes felvetette: ha nem volt átváltás, akkor miért számítanak fel árfolyamrést. Az árfolyamrés összes járulékos költsége szerinte jogellenes.
A felperes azt is hangsúlyozta, hogy az ügyben a magyar törvények szerint kell eljárni, amelyek alapján szerinte a szerződése kapcsán megállapítható a csalás.
“A Kúria tartsa és tartassa be a magyar törvényeket, és tegye át az ügyészségre az ügyet” – hangoztatta Kásler Árpád, aki azt kérte a Kúriától, tegye jóvá mindazt, ami az elmúlt években történt, és ami miatt sok család lett földönfutó.
A Kúria várhatóan rövidesen kihirdeti határozatát. (MTI)

Scroll To Top