Devizahitelek – Adózás:Nem egyértelműek az elszámolási törvény adózási vonatkozásai - Gazdasagportal.hu

Devizahitelek – Adózás:Nem egyértelműek az elszámolási törvény adózási vonatkozásai

A Deloitte szerint a hazai pénzintézeteknek fejtörést okozhatnak a néhány hete hatályba lépett elszámolási törvény adózási vonatkozása a devizahitelek elszámolása során.

A tanácsadó közleményében emlékeztet: a november 1-én hatályba lépett elszámolási törvény előzetes menetrendje szerint a bankok és lízingcégek a jövő év elején fognak elszámolni ügyfeleikkel a devizaalapú kölcsön- és lízingügyletekből visszajáró összegekről.
Veszprémi István, a Deloitte adóosztályának partnere szerint a bankoknál és lízingcégeknél részletes vizsgálatra lesz szükség ahhoz, hogy kiderüljön, az ügyfelekkel történő elszámolásnak milyen áfa-következményei lehetnek akár az elszámolás évében, akár a korábbi években. Az áfa általános elveinek alkalmazása esetén ugyanis nem kizárt, hogy módosulhat a pénzügyi intézmények adókötelezettsége, illetve önellenőrzési és jelentős adminisztrációs kötelezettségük merülhet fel.
Az elszámoláshoz kapcsolódó november 7-i MNB-rendelet, illetve az elfogadott adótörvények további kérdéseket is nyitva hagytak. Kérdéses például, hogy a pénzintézeteknek hogyan kellene kezelniük az elszámolás közvetett számviteli hatásait, de az is, hogy figyelembe vehetik-e az elszámolás elhatárolt, illetve felhasznált veszteségre gyakorolt hatását.
Nem világos, hogyan kell kezelniük az elszámolás hitelintézeti különadóra gyakorolt hatását, meddig kell visszakövetni a számviteli és adóhatásokat, továbbá az sem, hogy hogyan kell értelmezni az elszámolás adóalap-módosító tételekre (például a helyi iparűzési adóra, jogdíjra, fejlesztési tartalékra stb.) gyakorolt közvetlen és közvetett hatásait.
A Deloitte felhívja a figyelmet arra: míg a pénzintézetek az idei adóév utolsó napjáig keletkezett veszteségeiket legkésőbb a 2025. december 31-et magában foglaló adóévben használhatják fel, a később keletkező veszteségek esetében erre már csak a keletkezés évét követő öt adóévben lesz lehetőség.
A jövő évi adócsomag új korlátozásokat is bevezetett azoknak a veszteségeknek a felhasználására, amelyek jogutódlással, vagy a többségi tulajdonos változását követően kerültek egy társasághoz. A korlátozás értelmében az átvett veszteséget az adózó olyan arányban használhatja fel adóévenként, amilyen arányt az átvett vagy továbbfolytatott tevékenységből származó árbevétele az átalakulást, illetve tulajdonosváltást megelőzően ebből a tevékenységből származó árbevételből képviselt – írja közleményében a Deloitte.(MTI)

Scroll To Top