Devizahitelek – Bankmonitor.hu számítása szerint akár 40 százalékkal is csökkenhet a törlesztőrészlet

Egy átlagos hitellel rendelkező devizaadósnak akár havi 28 ezer forinttal, mintegy 40 százalékkal csökkenhet a törlesztőrészlete a parlament által kedden elfogadott adósmentő döntéssel a Bankmonitor.hu számításai szerint.

A döntés értelmében az árfolyamgát mindenki számára elérhető lesz, azoknak is, akiknek 90 napon túli fizetési elmaradásuk van, továbbá tartalmaz egy olyan új elemet, amely az adósság részleges elengedéséhez vezethet nagyon sok esetben. Ez utóbbi tényező nagyon komoly segítséget jelenthet a fizetési nehézséggel küzdők számára – írta szerdai cikkében a portál.
A Bankmonitor.hu feltételezése szerint a részleges hitelelengedés – amennyiben az adós fizetési képességét helyreállítja – nem lesz ellenére a bankoknak, így azok fel fogják ajánlani ezt a lehetőséget a fizetésképtelen ügyfelek jelentős részének.
Az állam bizonyos garanciát vállal azon hitelfelvevők tartozásainak egy részére, akiknek a bankok a tartozásukat részben elengedik. A tartozást úgy kell elengedni, hogy az adósság utána kevesebb legyen, mint a kölcsön fedezetéül szolgáló ingatlan értékének 95 százaléka.
A Bankmonitor.hu emlékeztet, hogy a forint gyengülése miatt a korábban felvett devizahitelekből adódó tartozás értéke jelenleg meghaladhatja mind a felvett összeget, mind a fedezetül szolgáló ingatlan értékét.
Számításaik szerint egy átlagos devizahitelesnek, aki 2007-ben 6 millió forint svájci frank alapú hitelt vett fel, a jelenlegi tartozása 7,6 millió forint, az eredetileg 45 ezer forintos havi törlesztőrészlete pedig mára 72 ezer forintra emelkedett. Ez utóbbi csökkenhet 44 ezer forintra – azaz 28 ezer forinttal – a részleges adósság-elengedés és a 180 forintos svájci frank árfolyamon történő fizetés lehetőségéből adódóan.(MTI)

Scroll To Top