Devizahitelek – Az egyszeri forintosítás helyett fokozatos átváltást javasol a kormány - Gazdasagportal.hu

Devizahitelek – Az egyszeri forintosítás helyett fokozatos átváltást javasol a kormány

Orbán Gábor a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adó- és pénzügypolitikai államtitkára szerint a devizahitelek problémájára az egyszeri forintosítás helyett a hiteleknek a jelenlegi árfolyamgát rendszeren nyugvó, fokozatos átváltása lehet egy megoldás – írta a portfolio.hu a Reuters hírügynökség tudósítására hivatkozva csütörtökön.

Az államtitkár a Reutersnek kizárta annak lehetőségét, hogy a teljes deviza jelzáloghitel portfóliót egy lépésben forintosítsák, ez ugyanis fenyegetést jelentene a forintpiacra és a bankrendszerre is. Egyúttal kizárta egy olyan devizahiteles csomag lehetőségét is, amelynek kedvezőtlen hatásai lennének a jegybank devizatartalékaira “abban az értelemben, hogy azokat túl alacsony szintre csökkentenék”. Mint ondta, nem tekinti megoldásnak azt, ami hátrányos a jegybank tartalékpolitikájára nézve.
Orbán Gábor szerint a hiteleknek a jelenlegi árfolyamgát rendszeren nyugvó fokozatos átváltása viszont egy lehetséges megoldás a problémára, a hitelek hátralévő mintegy 15 éves futamidejét rövidíteni lehetne. A bankok eddigi javaslatai túl nagy hozzájárulást követeltek volna meg a kormánytól, amit a kabinet nem kíván vállalni. A bankoknak elsősorban a saját ügyfeleikkel kell megoldást találniuk – mondta az államtitkár. Hozzátette: a megoldás nem veszélyeztetheti a hiánycélokat. Bármilyen megoldás is születik, szerinte “zéró esélye” van annak, hogy bármelyik  bank emiatt rendezetlenül kivonul a magyar piacról.
A kormány novemberben tekintheti át a lehetőségeket, köztük a bankszövetség által javasoltakat is. Ezután azt a megoldást választhatják ki, amelyik a legkisebb kockázattal jár a gazdaságra nézve, és hozzájárul a devizahitelek kivezetéséhez.
A hírportál szerint Orbán Gábor a Reuters Investment Summit című rendezvényen úgy fogalmazott: teljes mértékig tudatában van a kormány a devizahiteles csomaggal kapcsolatos korlátoknak. Ilyennek nevezte a jegybank devizatartalékát és a piac devizakereslet-felszívó képességét.(MTI)

Scroll To Top