Devizahitelek – A Liberálisok üdvözlik, hogy napi árfolyamon forintosítják a hiteleket

A Magyar Liberális Párt (MLP) üdvözli, hogy a kormányzat piaci árfolyamon akarja végrehajtani a devizahitelek forintosítását – nyilatkozta az MTI-nek telefonon kedden Bodnár Zoltán, a párt gazdasági főtanácsadója.

Bodnár Zoltán azt mondta, hogy az elképzelésben több minden is tükröződik abból, amit pártjuk egy nyáron benyújtott országgyűlési határozati javaslatában már leírt. Példaként említette, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a devizatartalék terhére biztosít forrásokat a forintosításhoz, a kiáramló deviza jelentős része pedig betétek és más műveletek útján visszakerül a jegybankhoz.
Az elképzelés számos kérdést nyitva hagy – folytatta a politikus, aki szerint idő előtti volt az elképzelés bejelentése, mert egyelőre azt sem lehet tudni, hogy mennyi lesz a forinthitelek kamata.
Bodnár Zoltán azt viszont kritizálta, hogy a hitelesek túlnyomó többsége számára gyakorlatilag kötelezővé tennék a szerződések forintosítását. Véleménye szerint ez egy olyan súlyú és mértékű beavatkozás a polgári jogi szerződéses szabadságba, amit nem lehet alkotmányosan igazolni.
Emellett arra is kitért, hogy ezt a forintosítást már 2010 végén vagy 2011-ben is végrehajthatták volna a végtörlesztés helyett, méghozzá egy, a mostaninál lényegesen jobb árfolyamon.(MTI)

 

Scroll To Top