Devizahitelek – A CÖF hat pontos ajánlása a bankszövetségnek és a kormánynak

A gyűjtőszámla megszüntetését, a végrehajtások azonnali felfüggesztését, a lakóhelyhez közeli bérlakás felajánlását és a biztosítékul szolgáló ingatlan értékcsökkenésének bank általi elismerését javasolja többi között a Civil Összefogás Fórum (CÖF) a bankszövetségnek és a kormánynak.

Csizmadia László, a CÖF és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) elnöke az ajánlásról szóló dokumentumot ismertetve szerdán, budapesti sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a bíróságnak elsősorban azt kell kimondania, hogy az állampolgárok által évekkel ezelőtt kötött lakáscélú hitelszerződések deviza- vagy forintkölcsönügyletek voltak, és jogszabályba ütközik-e, hogy a bankok egyoldalúan emelték a költségeket és a kamatokat.
Javaslataik között említette azt, hogy az árfolyamgátat terjesszék ki mindazokra, akik igénybe akarják venni, azzal, hogy a gyűjtőszámla szűnjön meg. Az így keletkező “adósságot” a bankoknak saját eredményük terhére el kellene engedniük.
A CÖF úgy véli, hogy a végrehajtásokat azonnal fel kell függeszteni, és javaslatuk szerint egy – a bank, a civilek és a kormány képviselőiből álló – szakmai csoport újraszámolná a kölcsönfelvevők adósságterheit. A kapott eredmény után a meglévő legmegfelelőbb kölcsönfizetési konstrukciót kellene ajánlani az ügyfeleknek.
Az önhibájukon kívül fizetésképtelenné váló adósoknak méltányossági alapon a lakóhelyük közelében kellene bérlakást felajánlani, ezen kívül pedig a pénzintézetek is viseljék annak kockázatát, hogy a fedezetül szolgáló ingatlan értéke csökkent – ismertette Csizmadia László.
A CÖF ajánlásai között szerepel az is, hogy a bankok vessenek véget az egyoldalú és tisztességtelen szerződésmódosítási gyakorlatuknak, a jogellenes módosításokat pedig vonják vissza.
A szervezet elnöke hozzátette: nagyra értékelik a kormány eddigi munkáját, amelyet az a devizahitelesek ügyében tett, de szerintük ez még mindig nem elég. A CÖF támogat egy, a bankszövetség és a kormány közötti megállapodást.
Csizmadia László azt mondta, az emberek eladósodása a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai-kormányok “felelőtlen hanyagságának” következménye, egymillió embert taszítottak az akkori kormányok a devizahitelek csapdájába, és ez a pénzügypolitika negatívan hatott a magyar gazdaságra is.
Ifjabb Lomnici Zoltán jogász, a CÖF szakértője kifejtette, a bankszövetség prognózisa az elindított perekben megdőlni látszik, hiszen egyre több polgári peres ügyben a felperes, tehát az állampolgár a nyertes a bankkal szemben, egyre több hibát, jogsértést fedeznek fel a bírói fórumok, és a bankok általi egyoldalú módosítás alapjaiban rengeti meg ezeknek a szerződéseknek az érvényességét.
Ha pedig az állampolgár pert nyer egy pénzintézettel szemben, vissza kell állítani az eredeti állapotot, tehát azon az árfolyamon kell a hitelt törleszteni, amely a szerződés megkötésekor érvényes volt – mondta.
Damm Andrea ügyvéd a egyebek mellett arról beszélt, hogy a devizahitel-szerződések nagy száma miatt a bíróságok képtelenek lennének elbírálni minden egyes ügyet, ezért fontos, hogy a már meghozott bírósági ítéletekre alapozva hozzon a kormány jogszabályokat.
Varga István közgazdász úgy vélte, a jogi alapokat kell tisztázni, és csak jogszabályi eszközökkel lehet az embereket megvédeni. Szerinte a devizaügyletek kapcsán a bankoknak nem kárról kell beszélniük, hanem elmaradt haszonról, amit nem követelhetnének vissza senkitől. Varga László szerint a CÖF által kidolgozott javaslatok nem terhelik meg sem a költségvetést, sem pedig a nemzeti bank tartalékát.
A sajtótájékoztatóra meghívták a bankszövetséget is, de az nem képviseltette magát az eseményen. Varga László azt mondta, a bankszövetség azért nem ment el a sajtótájékoztatóra, mert nem érez felelősséget a devizahitelesekért.
Csizmadia László kérdésre elmondta, hogy a CÖF-höz ezernél is több megkeresés érkezett a devizahitelesektől, és eddig hatvan olyan perről tudnak, ahol az állampolgár nyert a bankkal szemben.
Jelenleg négyezer per van folyamatban.
(MTI)

Scroll To Top