Devizahitelek: A bankszövetséggel egyeztetetett az NGM - Gazdasagportal.hu

Devizahitelek: A bankszövetséggel egyeztetetett az NGM

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a bankszövetséggel egyeztetett a devizahitelek kivezetésének lehetőségeiről kedden – derül ki a minisztérium MTI-nek eljuttatott közleményéből.

A Nemzetgazdasági Minisztérium képviselői Orbán Gábor adó- és pénzügyekért felelős államtitkár vezetésével a Magyar Bankszövetséggel egyeztettek a devizahitelek kivezetéséről. A tárca többféle javaslattal készül a Kúria jogegységi döntésére azért, hogy a határozat megszületése után a lehető legrövidebb időn belül lépni tudjon – írták.
Az NGM vezetői folyamatosan értekeznek a devizahitelesek problémájának megoldásáról az érintett szereplőkkel, “hiszen sokféle megoldás lehetséges”; a tárca elkészítette a szükséges háttérszámításokat és elemzéseket. A kormány célja változatlan: kivezetni a devizahiteleket a magyar pénzpiacról, figyelembe véve a hitelesek, az állam és a bankok érdekeit is – áll a közleményben.
A tárca közleményében emlékeztet arra, hogy a kormány eddigi intézkedéseivel már több, mint 450 ezer devizahitelesen segített.
A Kúria Polgári Kollégiumának vezetője, Wellmann György június 3-án, a Kásler Árpád kontra OTP per tárgyalása után jelentette be, hogy a Kúria június 16-án jogegységi döntést hozhat több, devizahitellel kapcsolatos kérdésben.
Tájékoztatása szerint négy olyan kérdést mérlegel majd a Kúria Polgári Kollégiuma, amelyek a szerződési feltételek tisztességtelenségével kapcsolatosak. Megvizsgálják, hogy a devizaalapú fogyasztói kölcsönszerződés mint szerződéstípus tisztességtelen-e a tekintetben, hogy az árfolyamkockázatot a fogyasztó viseli, valamint a pénzintézet, az árfolyamkockázattal kapcsolatos, esetlegesen tévesen adott tájékoztatása miatt tisztességtelen-e a szerződés. A Kúria vizsgálja továbbá, hogy az egyoldalú szerződésmódosítás milyen körülmények között felel meg az átláthatóság követelményének, valamint azt is, hogy az árfolyamrés alkalmazása tisztességtelen-e.(MTI)

Scroll To Top