Deviza, arany, olaj elemzés – 2014.02.07 – USA Nonfarm Payrolls, Munkanélküliség ráta

Ma közzéteszik a foglalkoztatási adatokat A tegnapi EKB értekezlet nem eredményezett változást a monetáris politikai állásfoglalást illetően. Mivel a kamatlábak már olyan közel vannak a nullához, az EKB-nak kevés mozgástere van, és mivel a gazdasági hírek megfelelőek, úgy döntöttek, hogy a döntés előtt megvárják a további adatok beérkezését.

Birger_Schafermeier_osszefoglalo_640

IronFX napi elemzés:

Az EKB értekezleten nem került sor intézkedésre
 • Mivel a kamatlábak már olyan közel vannak a nullához, az EKB-nak kevés mozgástere van, és mivel a gazdasági hírek megfelelőek, úgy döntöttek, hogy a döntés előtt megvárják a további adatok beérkezését.
 • A jövő havi előrejelzés-felülvizsgálat kiterjeszti a kilátásokat 2016-ig.
 • Ha az inflációs előrejelzés 2016-ra is a célkitűzés alatti értéket jelez, valószínűleg enyhíteniük kell a politikát.
 • A Bank of England értekezlete a várakozásoknak megfelelően nem megy eseményszámba.
Visszatér a kockázatvállaló hozzáállás: A feltörekvő piacok részvényei túlszárnyalták a DM részvényeket; a feltörekvő piacok devizái változatlanok voltak vagy erősödtek; a VIX index csökkent.
 • A japán jen a fő vesztes
 • Az AUD gyengült, miután az RBA szerint Ausztrália kereskedelmi feltételei romlanak.
 • Az USD/CAD pár változatlan, miután Kanada kereskedelmimérleg-deficitje a vártnál nagyobb lett.
 • Az USD gyengült más devizákkal szemben, a valamelyest magasabb árfolyamok és a vegyes adatok ellenére.
Ma:  Közzéteszik az USA januári foglalkoztatási adatait.
 • A piac szerint a nem mezőgazdasági munkaerő-állomány trendjének növekedése visszatér a 180 ezres szintre; nagy kérdés az időjárás hatása. Az időjárás hatása látható az építőipari foglalkoztatási adatokon.
 • Közzéteszik a 2013-as adatok éves korrekcióit is.

Egyéb adatok: több ország ipari termelése.

Részletes elemzés:

 • Ma közzéteszik a foglalkoztatási adatokat A tegnapi EKB értekezlet nem eredményezett változást a monetáris politikai állásfoglalást illetően. Mivel a kamatlábak már olyan közel vannak a nullához, az EKB-nak kevés mozgástere van, és mivel a gazdasági hírek megfelelőek, úgy döntöttek, hogy a döntés előtt megvárják a további adatok beérkezését. A meglepetés az volt, hogy a következő havi felülvizsgálat tartalmazni fogja a 2016-os évre szóló előrejelzéseket (kilenc hónappal a várt idő előtt). Az EKB rendszerint két évre előre készít előrejelzést. Ez sarokba szorítaná őket: ha az EKB előrejelzése szerint az infláció a 2016-os évre is jelentősen a „közel, de a 2%-os célkitűzés alatt” lenne, akkor valójában elindítanák a piac inflációs várakozásainak jelentős „elszabadulását” (ami miatt aggódtak), és ennek eredményeképpen talán arra lennének kötelezve, hogy tovább enyhítsenek politikájukon. Röviden szólva a jövő hónapban tartandó EKB értekezlet lesz a kulcsfontosságú esemény.
 • Az USA gazdasági adatai vegyes képet mutattak. Az újonnan regisztrált munkanélküliek állománya körülbelül az utóbbi néhány hónapéval azonos szinten maradt. A kereskedelmimérleg-deficit decemberben nőtt, mivel az export csökkent, ami néhány bázisponttal csökkenti a 4. negyedéves GDP növekedését. Az egységre eső munkaerő-költség már a második egymást követő negyedévben csökkent, és éves szinten csökken, ami javíthatja a foglalkoztatási kilátásokat (de tovább csökkenti az inflációt). Mindazonáltal az USA-beli kötvényhozamok emelkedtek; a Fed Alapok származtatott kamatlábai lassan ismét tovább emelkednek, mivel alábbhagynak a feltörekvő piacok összeomlásával kapcsolatos félelmek. A feltörekvő piacok részvényei tegnap valójában túlszárnyalták a DM részvényeket, a feltörekvő piacok legtöbb devizája változatlan volt vagy erősödött, és a VIX index jelentősen csökkent (-2,7 ponttal), ami jelzi, hogy a félelem eltűnőben van a piacról. Ezen háttér ellenére a JPY volt a nap nagy vesztese, mivel a biztonsági befektetés áramlása megfordult. Az AUD/USD pár is csökkent, miután az RBA negyedéves monetáris politikai nyilatkozata szerint „a kereskedési feltételek várható romlásával idővel az árfolyam is csökkenhet”. A dollár stabil volt a kanadai dollárhoz képest, miután Kanada kereskedelmimérleg-deficitje decemberben a várakozásokat messzemenően meghaladva nőtt. Stabil volt az új-zélandi dollárhoz képest, de teret veszített a többi G10 devizával szemben.
 • A mai fő esemény a januári nem mezőgazdasági munkaerő-állomány közzététele. A decemberi jelentés sokkal kedvezőtlenebb lett a vártnál; a foglalkoztatás csupán 74 000-rel nőtt, mivel a kedvezőtlen időjárás miatt kevesebb új munkahely létesült. Januárban is voltak hideg időszakok, de a felmérés során az időjárás jobb volt. A piac arra számít, hogy az adat visszatér a szokásos 180 ezres szintre, míg a munkanélküliségi ráta az előrejelzés szerint változatlanul 6,7%. Ha az adat alulmarad a várakozásokon, a piac megvizsgálja, hogy az ismét a kedvezőtlen időjárásnak tudható-e be, vagy valami strukturáltabb dolog került-e a képbe. Ennek azonosításához megnézik az építőipari foglalkoztatási helyzetet, amelyet jelentősen befolyásol az időjárás. Az építőipari foglalkoztatás decemberben 16 000-rel csökkent, ami a trenddel ellentétes az év nagy részében. Az ADP foglalkoztatással foglalkozó cég szerdán elmondta, hogy a magánszektor építőipari foglalkoztatása 25 000-rel nőtt a múlt hónapban. A mai jelentés tartalmazni fogja az éves korrekciókat, ami módosíthatja a piac (és a Fed) munkaerő-piacról alkotott nézetét a 2013-as évre vonatkozóan. Az adat jelenleg havi 182 ezres növekedést jelez a tavalyi évre. A 2012-es korrekciók majdnem havi 30 ezerrel bővítették a becsléseket az adott évre vonatkozóan; a 2013-as évre vonatkozó hasonló korrekciók javítanák az USA gazdaságáról alkotott felfogást, talán valamennyivel emelnék a kamatlábakkal kapcsolatos várakozásokat, és erősítenék a dollárt. Természetesen ennek fordítottja is lehetséges.
 • Az, hogy melyik párban kereskedjünk, attól függ, hogy szerintünk a foglalkoztatási adatok felülmúlják-e az előrejelzéseket, vagy alulmaradnak-e azokon. Ha az adat felülmúlja az előrejelzést, a legnagyobb volatilitású devizák/eszközök a JPY, az ezüst, az MXN, az arany, a NOK, a DKK és az EUR – ebben a sorrendben. Ha az adatok az előrejelzés alatt vannak, a leginkább volatilis párok az MXN, a CHF, a JPY és az arany (az utóbbi három év adatai alapján). Az előrejelzést meghaladó adatok rendszerint nagyobb volatilitást idéznek elő, mint az azon alulmaradt adatok; ennek oka talán az, hogy az idő nagy részében a befektetők úgy vélték, hogy a kedvező adat változást okozhat a monetáris politikában, míg a kedvezőtlen adat csupán a jelenlegi politika folytatódását jelenti. Ez az összefüggés esetlen nem áll fenn tovább.
 • A többi mutatószámot illetően Németország kereskedelmimérleg-többlete az előrejelzés szerint decemberben csökkent, miközben az ország folyó fizetési mérlegének többlete várhatóan valamelyest csökken. A francia és az egyesült királyságbeli kereskedelmimérleg-deficit a becslés szerint csökkent. Svédország, Norvégia, Németország és az Egyesült Királyság közzéteszi ipari termelését decemberre vonatkozóan. Svédország ipari termelése az előrejelzés szerint havi szinten csökkent, míg Németország ipari termelése várhatóan lassult. Másrészt az Egyesült Királyság ipari termelése a becslés szerint gyorsult, ami fellendítheti az angol fontot, amely a közelmúltban gyengült. Kanada munkanélküliségi rátája várhatóan a decemberi 7,2%-ról januárban 7,1%-ra csökkent.
 • Ma, pénteken négyen tartanak beszédet. Az ázsiai délelőtt során a bostoni Fed elnöke, Eric Rosengren a New College of Florida intézményben szólal fel. Az EKB Igazgatótanácsának tagja, Yves Mersch az euróövezet élénkülő növekedéséről tart előadást; az EKB Irányító Bizottságának tagja, George Provopoulos „A görög pénzügyi válság: A kilábalástól a helyreállásig” címmel tart előadást; a Kanadai Nemzeti Bank elnökhelyettese, Tiff Macklem is felszólal.

EUR/USD

EURUSD_07Feb2014

 • Az EUR/USD pár jelentősen emelkedett tegnap, miután az EKB elnöke, Mario Draghi nem adott jelzést arról, hogy a következő értekezleteken sor kerül-e további enyhítésekre. A rallyt megállította az 1,3618-as (E1) korlát a 200 periódusú mozgóátlag közelében. Azonban továbbra is fennáll az alacsonyabb maximum szint lehetősége; csak az 1,3735-ös (E3) korlát egyértelmű, felfelé való áttörése jelezné, hogy befejeződött a december 27. óta tartó csökkenés. Az árfolyam várhatóan jelenlegi szintjeinek közelében marad a nem mezőgazdasági munkaerő-állomány közzétételéig. A pozitív eredmény megerősítheti az alacsonyabb maximum szintet, és az árfolyamot az 1,3555-ös (T1) szint alá viheti, és ismét megcélozza az 1,3480-as (T2) támaszszintet. Másrészt a negatív meglepetés további rallyt generál, és teszteli az 1,3700-es (E2) tartományt.
 • Támaszszint: 1,3555 (T1), 1,3480 (T2), 1,3400 (T3).
 • Ellenállásszint: 1,3618 (E1), 1,3700 (E2), 1,3735 (E3).

EUR/JPY

EURJPY_07Feb2014

 • Az EUR/JPY pár is rallyzott Draghi megjegyzéseinek hatására, és visszatért a lila csökkenő tartományba. Amíg a 141,25-ös (E2) maximum szint kitart, a rövid távú trend csökkenő trend marad. Az MACD mutatószám – amely már indító vonala felett van – pozitív tartományba lépett, ami megerősíti a közelmúltbeli pozitív momentumot. A további előremenetel várhatóan a 200 periódusú mozgóátlag és a csökkenő tartomány felső határának közelébe korlátozódik.
 • Támaszszint: 137,55 (T1), 136,20 (T2), 134,10 (T3).
 • Ellenállásszint: 139,15 (E1), 141,25 (E2), 142,45 (E3).

GBP/USD

GBPUSD_07Feb2014

 • A GBP/USD párnak nem sikerült áttörnie az 1,6260-as (T1) erős korlátot, és konszolidációs módban mozgott ezen korlát és az 1,6335-ös (E1) ellenállásszint között. Az Egyesült Királyság ma közzéteendő ipari termelésében bekövetkezett emelkedés lendületet nyújthat az 1,6335-ös (E1) ellenállásszint felfelé való áttöréséhez. Mindazonáltal amíg a pár alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el a csökkenő trendbeli tartományon belül, és az 50 periódusú mozgóátlag a 200 periódusú mozgóátlag alatt marad, a rövid távú trend csökkenő trend marad. Ennek eredményeképpen a mai napon minden további előremenetelt korrekciós hullámnak minősítenék. A korrekciós hullámnak kedvez a napi grafikonon lévő két kalapács alakzatú gyertya.
 • Támaszszint: 1,6260 (T1), 1,6135 (T2), 1,6060 (T3).
 • Ellenállásszint: 1,6335 (E1), 1,6465 (E2), 1,6640 (E3).

Arany

XAUUSD_07Feb2014

 • Az arany valamelyest emelkedett, de az 1250-es (T1) támaszszint és az 1268-as (E1) ellenállásszint között maradt. A nemesfém fenntartja az árat mindkét mozgóátlag felett, ami bika jellegű jelzés. A korábban említett ellenállásszint feletti napi zárás ismét pozitívvá teheti a képet. Másrészt az 1235-ös (T2) támaszszinti korlát egyértelmű, lefelé történő áttörése szükséges annak megerősítéséhez, hogy a december 19. és január 27. közötti előremenetel csupán a fő csökkenő trend visszatérése volt.
 • Támaszszint: 1250 (T1), 1235 (T2), 1220 (T3).
 • Ellenállásszint: 1268 (E1), 1290 (E2), 1315 (E3).

Olaj

CLH4_07Feb2014

 • A WTI elérte az előző rövid távú növekvő trendvonalat, majd megint csökkent. A 96,50-es (T1) támaszszint lefelé történő áttörése a lehetséges rövid távú visszafordulás befejeződését jelezheti, és nagyobb medve jellegű következményekkel járhat. Másrészt a 98,80-as (E1) ellenállásszint felfelé való áttörése ismét bika jellegűvé teheti a képet. A vegyes képet megerősíti az a tény, hogy az ár mindkét mozgóátlag felett van, míg az MACD és az RSI csökkenése folytatódik. A heti grafikonon esetleg egy „spinning top” gyertya alakzat alakul ki a heti zárást követően, és egyelőre megerősíti a WTI kereskedésének semleges környezetét.
 • Támaszszint: 96,50 (T1), 95,00 (T2), 94,00 (T3).
 • Ellenállásszint: 98,80 (E1), 100,55 (E2), 102,00 (E3).

Scroll To Top