Pekingben is bejelentették Orbán kínai látogatását

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök meghívására a jövő héten Pekingbe látogat Orbán Viktor kormányfő – közölte Hung Lej, a kínai külügyminisztérium szóvivője pénteki sajtóértekezletén.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője pénteken már tájékoztatta az MTI-t a magyar kormányfő február 11-13. közötti, hivatalos kínai látogatásáról.
Előzetes kínai információk szerint a magyar miniszterelnököt az eddigi legnépesebb, vállalatvezetőkből, üzletemberekből álló delegáció kíséri. Pekingben üzleti fórumot tartanak, Orbán Viktor egyebek mellett előadást tart majd a kínai társadalomtudományi akadémián, a magyar kulturális intézet évadnyitóján pedig találkozik magyar diákokkal.
A magyar miniszterelnök várható útját tavaly június 27-én bejelentették Pekingben, ám akkor a magyar fél Orbán Viktor útjának egy későbbi időpontra halasztását kérte. A magyar kormányfő ugyanis akkor Brüsszelbe utazott, hogy felszólaljon az Európai Parlament Tavares-jelentésről folytatott vitáján.
Tavaly novemberben, a bukaresti Kelet-Közép-Európa-Kína csúcstalálkozón a kínai miniszterelnök megerősítette a találkozó közel jövőbeni lehetőségét.(MTI)

Scroll To Top