Deviza, arany, olaj elemzés – 2014.01.22

A központi banki politika vezérli a piacot A dollár általánosságban gyengült ma reggel, bár nem volt konkrét hír az USA-val kapcsolatban, amely mozgást okozott volna a deviza esetében. Az USA-beli részvények, kötvények és a Fed Alapok futures csupán kis mértékben változtak, így nem adtak egyértelmű jelzést a piac irányáról.

ironfx-globalis-kereskedesi-legendak-versenyenek-dijatadoja-2014-01-24

IronFX napi elemzés:

USD: általánosságban gyengült, bár nincs konkrét USA-beli hír
 • Az USA-beli részvények, kötvények és a Fed Alapok futures csupán kis mértékben változtak
AUD: erősödött, miután az infláció felülmúlta a várakozásokat
 • Negyedéves szinten +0,8%, az előrejelzés szerint +0,4%; a ráta éves szinten az Ausztrál Nemzeti Bank 2-3%-os tartományának felső felében van
 • A piac szerint az infláció csökkenésével az RBA nem lesz képes tovább gyengíteni az ausztrál dollárt
 • Szerintem az alacsonyabb infláció globális jelenség, és az RBA nem fog aggódni emiatt; az ausztrál dollár várhatóan tovább gyengül
JPY: erősödött, miután a BoJ értekezlete nem foganatosított új intézkedéseket
 • Szerintem senki sem várt részükről lépéseket ezen értekezleten; mivel a gazdasági helyzet elvárásaik szerint alakul, valószínűleg várnak a fogyasztási adónak áprilisban bekövetkező emelése utánig
 • Szerintem ez csupán kifogás a profit-kivételre; a japán jen csökkenése várhatóan folytatódik
CAD: gyengült a Kanadai Nemzeti Bank mai értekezlete előtt.
 • Nem várható változás a politikában, ezért a fókuszban az azutáni sajtókonferencia áll
 • Annak megerősítése, hogy a BoC az enyhítés-párti politikát pártolja, valószínűleg tovább gyengíti a kanadai dollárt
Ma:  Az Egyesült Királyság munkanélküliségi rátája várhatóan tovább csökken, ami támogathatja az angol fontot. Ma nem tesznek közzé főbb USA-beli mutatószámot.

IronFX_bonus_728x90_HU

Részletes elemzés:
 • A központi banki politika vezérli a piacot A dollár általánosságban gyengült ma reggel, bár nem volt konkrét hír az USA-val kapcsolatban, amely mozgást okozott volna a deviza esetében. Az USA-beli részvények, kötvények és a Fed Alapok futures csupán kis mértékben változtak, így nem adtak egyértelmű jelzést a piac irányáról.
 • Az ausztrál dollár volt a legnagyobb nyertes, miután a 4. negyedéves infláció a vártnál sokkal magasabb lett: negyedéves szinten +0,8%, az előrejelzés szerint +0,4%. Ezáltal a ráta éves szinten 2,7%-kal változott, ami azt jelenti, hogy ez az Ausztrál Nemzeti Bank 2-3%-os tartományának felső felében van. Ez megnehezíti azt, hogy az RBA csökkentse a kamatlábakat a jövőben, különösen azért, mert a hazai termékek és szolgáltatások árai jelentősen gyorsabban emelkednek (éves szinten 3,7%), mint a kereskedelmi áruk [S1] (+1,0%). Mivel az ausztrál dollár közelmúltbeli gyengülése begyűrűzik a kereskedelmi áruk körébe, az általános inflációs ráta tovább emelkedik. Emiatt az RBA elnöke, Stevens esetleg arra kényszerül, hogy felhagyjon a deviza leértékelésével, ami a közelmúltbeli csökkenés fő oka volt. Szerintem az alacsonyabb infláció globális, nem csupán helyi jelenség, és az RBA nem fog aggódni a negyedévben egy kis emelkedés miatt. Ezért várhatóan folytatják az ausztrál dollár gyengítésével kapcsolatos programjukat, és az ausztrál dollár tovább gyengül.
 • A japán jen is erősödött az amerikai dollárhoz képest az éjszaka folyamán, miután a Japán Nemzeti Bank tartózkodott attól, hogy új intézkedéseket foganatosítson Politikai Tanácsának értekezletén, amely ma ért véget. Szerintem senki sem várt részükről lépéseket, ezért ez csupán kifogás a profit-kivételre. Mivel a legtöbb mutatószám általánosságban az általuk elvárt irányba tart, szerintem valószínűleg várnak a fogyasztási adónak az év későbbi részében bekövetkező emelése utánig, hogy felmérjék a gazdaság reakcióját, mielőtt további lépésekre kerül sor. A jen várhatóan tovább gyengül a közeljövőben, különösen akkor, ha (amint az várható) a Fed folytatja kötvényvásárlásának fokozatos csökkentését az e havi értekezletén. Ez várhatóan több befektetőt ösztönöz arra, hogy kivonják befektetéseiket az amerikai dollárból és azokat japán jenbe helyezzék át, és a jen további gyengülés elébe néz.
 • Másrészt a kanadai dollár volt a legnagyobb vesztes az amerikai dollárral szemben, mivel a piac a Kanadai Nemzeti Bank mai értekezletére összpontosít, bár helyreállt a minimum szintekről a nap során. A gazdasági szakemberek egyöntetűen arra számítanak, hogy a BoC 1,0%-os szinten tartja alapkamatlábát, ezért a fókuszban az azutáni sajtókonferencia, valamint az áll, hogy Poloz elnök céloz-e a jövőben történő kamatlábcsökkentésre. Annak megerősítése, hogy a BoC az enyhítés-párti politikát pártolja, szerintem valószínűleg további lefelé ható nyomást gyakorol a kanadai dollárra.
 • Az ismételt havazás és fagy az USA-ban ismét fellendítette a földgázt.
 • A gyengébb dollár ellenére az arany és az ezüst jelentősen gyengült. Még a platina is csökkent. Ez ismét kedvezőtlen hozzáállást jelez a nemesfémek iránt.
 • Az európai nap során a befektetők az Egyesült Királyság munkanélküliségi rátájára összpontosítanak. A ráta a becslés szerint az októberi 7,4%-ról novemberben 7,3%-ra csökkent, amely közeledik a BoE 7,0%-os küszöbértékéhez, ahol fontolóra veszik a kamatlábemelést. Bár a Bank elmondása szerint hajlandó fenntartani az enyhítés-párti politikát azután is, miután elérték a küszöbértéket – különösen amiatt, mert nem aggódnak az inflációs nyomás miatt -, és a piac várhatóan pozitívan reagál a közzétételre, és az angol font erősödik. Ma közzéteszik a Bank of England januári értekezletének jegyzőkönyvét. Az USA-ban csupán az MBA jelzálogkölcsön-igényléseket teszik közzé a január 17-én végződött hétre vonatkozóan. Ma beszédet tartanak: a Riksbank helyettes elnöke, Per Jansson prezentációt tart a gazdasági helyzetről egy szemináriumon, míg a BoE hivatalnoka, Ian McCafferty a Nottingham Business Schoolban tart beszédet.

EUR/USD

EURUSD_22Jan2014

 • Az EUR/USD pár ismét visszapattant az 1,3525-ös (T1) korlátról, amely egybeesik a november 7. és december 27. közötti előremenetel 61,8%-os Fibonacci visszatérési szintjével. A devizapár most teszteli az 1,3570-es (E1) ellenállásszintet. Mindazonáltal várhatóan korlátozott lesz a növekvő hullám, ha még nem ért véget a korábban említett ellenállásszinten, és ezt megújult értékesítési lehetőségnek tekintem. Az 1,3525-ös (T1) kulcsfontosságú akadály áttörése utat nyit az 1,3400-es (T2) tartomány felé. A kilátás csökkenő marad, mivel az 1,3893-as szintről való csökkenés még folyamatban van.
 • Támaszszint: 1,3525 (T1), 1,3400 (T2), 1,3295 (T3).
 • Ellenállásszint: 1,3570 (E1), 1,3700 (E2), 1,3810 (E3).

USD/JPY

USDJPY_22Jan2014

 • Az USD/JPY pár tesztelte a lila ellenállásszintet, majd csökkent. Az írás idején a pár valamelyest a 103,90-es (T1) támaszszint felett van, amelynek áttörése ismét megcélozza a 103,00-as (T2) kulcsfontosságú szintet. Fent a 105,45-ös (E2) szint felfelé történő áttörése szükséges annak jelzéséhez, hogy a korrekciós fázis véget ért és az előző növekvő trend folytatódik. Az MACD mutatószám oldalirányú mozgást folytat, közel van zérus vonalához, ami jelenleg semleges momentumot jelez. A napi grafikonon a hosszabb távú növekvő trend érvényben marad, és mivel nincs jelentős jelzés a tetőzésről, a rövid távú csökkenést jelenleg korrekciós fázisnak minősítem.
 • Támaszszint: 103,90 (T1), 103,00 (T2), 102,15 (T3).
 • Ellenállásszint: 105,00 (E1), 105,45 (E2), 107,00 (E3).

EUR/GBP

EURGBP_22Jan 2014

 • Az EUR/GBP lefelé áttörte a 0,8230-as korlátot, de közvetlenül az áttörés után a következő akadályba ütközött. A pár visszapattant a lila támaszszinten (amely összeköti az ár mozgásának minimum szintjeit a napi grafikonon), majd visszatért, hogy tesztelje a 0,8230-as (E1) szintet (jelenleg támaszszint). Ha az Egyesült Királyság ma közzéteendő munkanélküliségi rátájában további csökkenés következik be, az arra ösztönözheti a medvéket, hogy áttörjék a korábban említett támaszszintet, majd teszteljék a 0,8160-as (T1) korlátot. Ezenkívül, ha az ár erős támaszszintbe ütközik a kereskedési tartományban, és sikeresen áttöri a 0,8230-as (E1) ellenállásszintet, esetleg hosszabbításokra kerülhet sor a következő, 0,8285-ös (E2) ellenállásszint felé.
 • Támaszszint: 0,8160 (T1), 0,8080 (T2), 0,8035 (T3).
 • Ellenállásszint: 0,8230 (E1), 0,8285 (E2), 0,8345 (E3).

Arany

XAUUSD_22Jan2014

 • Az arany kedden csökkent, miután ellenállásszintre talált az 1257-es (E1) szinten. A csökkenést megállította a 200 periódusú mozgóátlag, amely valamelyest az 1235-ös (E1) támaszszint felett van. Az MACD mutatószám harmadszor alacsonyabb maximum szintet ért el, miután érintette a kék ellenállásszintet, majd lefelé áttért indító vonalán. A mutatószám is valamelyest zérus vonala alatt van. Ennek eredményeképpen továbbra is negatív divergencia van a mutatószám és az ár mozgása között, és a közelmúltbeli előremenetel gyengeségének jelei nagyobb méreteket öltenek. Hosszabb távú időszakot tekintve a csökkenő trend érvényben marad, ezért a rövid távú előremenetelt most továbbra is a fő csökkenő útvonal korrekciós hullámának minősítem. Csupán a világoskék csökkenő trendvonal és az 1268-as (E2) ellenállásszint egyértelmű áttörése adhatnak okot elemzésünk átgondolására.
 • Támaszszint: 1235 (T1), 1224 (T2), 1187 (T3).
 • Ellenállásszint: 1257 (E1), 1268 (E2), 1290 (E3).

Olaj

CLH4_22Jan2014

 • A WTI tegnap emelkedett, és felfelé áttörte a 95,00-ös korlátot. Az ár jelenleg a 200 periódusú mozgóátlag közelében van, és az ezen felfelé történő, egyértelmű áttérés tesztelheti a 96,50-es (E1) ellenállásszintet. Az olaj magasabb minimum szintet formált, és mivel sikeresen áttörte az előző maximum szintet, a kilátás bika jellegű a közeljövőben. Az MACD mutatószám folytatja növekvő útvonalát, valamint zérus és indító vonala felett van, ami megerősíti a pozitív képet.
 • Támaszszint: 95,00 (T1), 94,00 (T2), 93,30 (T3).
 • Ellenállásszint: 96,50 (E1), 98,30 (E2), 98,90 (E3).

(Forrás: IronFX)

Scroll To Top