Délután indul az első, Kresz Géza nevét viselő InterCity-járat

Pár perccel délután öt előtt indul az első, Kresz Géza nevét viselő InterCity-járat – tájékoztatta a MÁV-Start Zrt. szombaton az MTI-t.

Lőkösházáról a Keleti pályaudvarra indul a magyarországi szervezett mentés megalapítójának, Kresz Gézának a nevét viselő InterCity-vonat – közölték.
Emlékeztettek: a vasúttársaság május közepén másfélmillió forint értékben élelmiszert és tíz hűtőszekrényt ajánlott fel a mindennap hősies, emberfeletti munkát végző mentőknek, valamint bejelentette, hogy a tisztelet jeléül az Országos Mentőszolgálat elődjének, a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesületnek az alapítójáról nevezi el egyik InterCity járatát.
Kresz Géza (1846-1901) 1887-ben Európában az elsők között hozott létre mentőszervezetet, a Budapesti Önkéntes Mentőegyesületet. Az Országos Mentőszolgálat jelenleg a Kresz Géza InterCity nyolc állomása közül négy városban, Békéscsabán, Mezőberényben, Mezőtúron és Szolnokon működtet mentőállomást.

A vasútvonal korábban a történelmi Magyarország és a magyar mentéstörténet olyan nagy múltú helyszíneit is érintette, mint az 1886-ban mentőegyletet szervező Temesvárt, valamint Aradot, ahol 1901-ben, és Nagyváradot, ahol 1904-ben hoztak létre mentőintézményt. A budapesti Keleti pályaudvar ugyancsak emblematikus helyszíne az életmentésnek, hiszen a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület éveken át ott fogadta az első világháború idején a fővárosba érkező katona- és kórházvonatok sérültjeit – idézték fel a közleményben.(MTI)

Scroll To Top