Déli Áramlat – Lengyel lap: Oroszország az EU-t zsarolná a leállítás bejelentésével

A Déli Áramlat gázvezeték leállításának bejelentése csak taktikázás lehet Oroszország részéről, próbálkozás arra, hogy meghátrálásra kényszerítse Brüsszelt – írta a projektben érintett országok energiaügyi minisztereinek keddi brüsszeli találkozója kapcsán kedden a Rzeczpospolita.

A lengyel napilapban Iwona Trusewicz több cikket is közölt a témáról, melyekben rámutatott: Oroszország azt állítja ugyan, hogy véglegesen döntött a Déli Áramlat leállításáról, hivatalosan azonban csak az Eni konszern tulajdonában lévő Saipem olasz céget értesítette. A Saipem a csővezetékek Fekete-tenger alatti szakaszának megépítésére szerződött, de még el sem kezdte munkáját.
Trusewicz „dinamikusnak” minősíti a gázvezetékkel kapcsolatos fejleményeket. Szerinte a Gazprom nem siet a Déli Áramlat leállításával. Szakértői véleményekre hivatkozva azt írja, hogy Oroszország az építkezés leállításának bejelentésével a keddi brüsszeli tárgyalások előtt megpróbálta kijátszani egymás ellen a projektben részes államokat. A brüsszeli tárgyalásokat még Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a Déli Áramlat leállítására vonatkozó bejelentése előtt határozták el. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a Bojko Boriszov bolgár miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésében kétségét fejezte ki, hogy Oroszország lemondana a Déli Áramlatról. Szerinte Moszkva egyszerűen zsarolja Bulgáriát, de Szófiának nem kellene engednie a zsarolásnak.
A szerző idézte Orbán Viktor szavait a Reutersnek adott interjúból, amelyben a magyar miniszterelnök az Európai Uniót tette felelőssé a beruházás kudarcáért. A vasárnapi, Putyinnal folytatott telefonbeszélgetésben pedig – amint a lap írja – a magyar kormányfő arról próbálta meggyőzni Putyint, hogy ne mondjon le az Ukrajnát elkerülő gázvezeték megépítéséről.
(MTI)
http://www.ekonomia.rp.pl/artykul/1163191-Gazowy-blef-Moskwy.htmlhttp://www.ekonomia.rp.pl/artykul/1163255-Gazprom–kierunek-Turcja-.htmlhttp://www.ekonomia.rp.pl/artykul/1163316-Gzowy-poker-Moskwy.html

Scroll To Top