Czomba: félmillió alá csökkent a regisztrált álláskeresők száma

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) legfrissebb adatai szerint 500 ezer alá csökkent a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon – közölte a foglalkoztatáspolitikai államtitkár pénteken Nyírkátán, egy munkahelyteremtő pályázat aláírásán.

Ezzel a számmal gyakorlatilag a 2008-as gazdasági válság előtti időszakot tudja ismét produkálni a magyar munkaerőpiac, erre a teljesítményre európai szinten nagyon kevesen képesek – fogalmazott Czomba Sándor.
A júniusi zárónapon a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) regiszterében 497 ezer álláskereső szerepelt, akiknek létszáma májushoz képest 3,5 százalékkal (18,1 ezer fővel), az elmúlt év azonos hónapjához képest pedig 5,2 százalékkal (27,4 ezer) mérséklődött – olvasható awww.nfsz.munka.hu oldalon.
A nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 11,2 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 7,5 százalékos értéket mutatott. A statisztika szerint a júniusi nyilvántartásban 60,7 ezer pályakezdő szerepelt, arányuk az összes álláskereső között 12,2 százalék volt. A NFSZ által közölt adatok szerint a tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők száma egy hónap alatt 2,3 százalékos csökkenés után a júniusi zárónapon 164,6 ezer főt tett ki, az összes álláskeresőhöz viszonyított arányuk 33,1 százalékot jelentett. A regisztrált álláskeresők között a szakképzetlenek aránya 50,1 százalék volt.
A munkanélküliek számának csökkenése önmagában még kevés, a jó eredményekhez foglalkoztatási programoknak is társulniuk kell – mutatott rá Czomba Sándor, utalva a Nemzetgazdasági Minisztérium által a mikro-, kis- és középvállalkozások számára meghirdetett munkahelyteremtő pályázatra. Mint elmondta, a Nemzeti Foglakoztatási Alapból idén 13 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra, ennek keretében 1139 vállalkozás nyert vissza nem térítendő támogatást 6500 új munkahely kialakításához.
A létszámot tekintve Szabolcs-Szatmár-Bereg a legsikeresebb megye, itt 79 pályázó több mint 1,5 milliárd forint támogatásban részesült – tette hozzá az államtitkár. A beruházások után 643 új munkahely jön létre, de további 587 álláshely megőrzését is segíti a pályázat.
A raklap-kereskedelemmel és -gyártással foglalkozó nyírkátai TOMI-FA Kft. a kiíráson 39 millió forint támogatást nyert, ennek révén a cég 15 regisztrált álláskeresővel bővítheti eddigi 22 fős dolgozói állományát.
A nyilvános cégadatok szerint a társaság tavalyi nettó árbevétele meghaladta a 111 millió forintot, mérleg szerinti eredménye pedig 2,3 millió forintot.(MTI)

Scroll To Top