Csütörtökön jelent a kínai techóriás, az Alibaba

7 milliárd dolláros negyedéves bevétel, 3,2 milliárd dollárnyi EBITDA és majdnem 1 dolláros EPS, ezt várja a konszenzus az Alibabától. A vállalat augusztus 17-én, az amerikai piaci nyitása előtt teszi közzé gyorsjelentését. – mondta el Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője.

Az Alibaba felhőszolgáltatása repítheti tovább a vállalatot, miután a legoptimistább elemzői vélemények szerint átlagosan közel 70%-os éves bevétel növekedést érhet el a következő 4 évben. Ez egyben azt is jelentené, hogy a vállalat bevétele ebben a szegmensben 13,3 milliárd dollárra duzzadhat 2021-re, ezzel pedig az egyre növekvő kínai piacból akár 60%-ot is képes lenne kihasítani.

Ennél is nagyobb figyelem övezi majd az éves várakozásokat, miután júniusban a cégcsoport úgy nyilatkozott, hogy a bevétel a 2018-as üzleti évben 45-49%-kal nőhet. A hír azért rendkívül volt pozitív, mert a piaci konszenzus 35%-os bevétel növekedésről szólt. A társaság részvénye a hírek hatására hatalmasat ugrott és 13,3%-ot ralizva új mindenkori csúcsot állított be. Az azóta stabilizálódott 160 dollár alatti árfolyam újabb impulzusra vár.

Az Alibaba napjainkra már nem egyszerű kereskedő vállalat, tulajdonosa a taobao.com-nak, Kína legnagyobb online üzletének, és a tmall.com-nak is, amely vezető a prémium termékek online kereskedelmében. A vállalaté az alipay.com, ami a Paypalt mintázza, a Youku Tudou, a YouTube kínai megfelelője és a Sina Weibo is, ami a helyi Twitternek felel meg. Az Alibaba Group továbbá online marketinggel és a kereskedelmi weboldalak révén logisztikával is foglalkozik. Az Alibaba tehát egyfajta átmenet az Amazon és a Google között.

A cégcsoport éves jelentéséből kiderül, hogy bevételük jelentős része a kereskedelmi tevékenységükből származik, de egyéb szegmenseik bevételeinek aránya is egyre számottevőbb. A felhő alapú számítástechnikai szolgáltatásaikból jövedelmük 103%-os, míg a média és egyéb innovációkból származó bevételük átlagosan 160%-os éves növekedést mutatott.


Forrás: GazdaságTV.hu

Scroll To Top