Csökkent a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten.

A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma kétezerrel, 228 ezerre esett vissza a május 4-én zárult héten. Elemzők nagyobb csökkenésre, 220 ezres számra számítottak.
Már a 218. egymást követő héten, 2015 márciusa óta áll 300 ezer alatt ez a szám. A 300 ezer alatti értéket a munkaerőpiac robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők.
A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag 7750-nel, 220 ezer 250-re nőtt. A mozgóátlag segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat.
A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 13 ezerrel, 1 millió 684 ezerre nőtt az április 27-én zárult héten. Már a 108. egymást követő héten, 2017 április eleje óta áll kétmillió alatt ez a szám, tükrözve a munkaerőpiac feszességét.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 8 ezerrel, 1 millió 665 ezer 750-re csökkent. Ez a szám a 105. hete áll kétmillió alatt.
Az amerikai munkaerőpiac a teljes foglalkoztatottság körüli szinten mozog. Áprilisban is a vártnál nagyobb mértékben nőtt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta pedig közel öt évtizedes mélypontra süllyedt. A nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma áprilisban 263 ezerrel, márciusban pedig 189 ezerrel emelkedett. A munkanélküliségi ráta 3,6 százalékra csökkent áprilisban, míg márciusban és februárban 3,8 százalékon állt a mutató.(MTI)

Scroll To Top