Csökkent a CEZ nyeresége tavaly

Másfél százalékkal, 40,2 milliárd koronára esett vissza tavaly éves szinten a Cseh Energetikai Művek (CEZ) adózott nyeresége – közölte a CEZ csütörtökön közleményben.

Az energetikai csoport bevételei 2,5 százalékkal 215,1 milliárd koronára emelkedtek. Az idei évben a CEZ 37 milliárd koronás nyereséggel számol, ami további visszaesést jelent.
„A nyereség várható csökkentése tükrözi az európai energetikai tőzsdék kedvezőtlen alakulását” – állítja a cseh energetikai óriáscég.
Tavaly a kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás nélkül számított eredmény (EBITDA) éves szinten 2,5 százalékkal, 85,5 milliárd koronára csökkent. Az idei évben a CEZ azt várja, hogy az EBITDA mintegy 80 milliárd korona körül alakul.
A tavalyi év eredményét jelentősen befolyásolta, hogy a CEZ-nek komoly gondjai akadtak Albániában, minek következtében a cseh cég kénytelen kivonulni a balkáni országból. Szakértők szerint a veszteség mintegy ötmilliárd koronára tehető. Ladislav Kríz, a CEZ szóvivője közölte, hogy az energetikai cég nemzetközi döntőbírósághoz fordul ebben az ügyben, és beperli az albán államot, hogy visszaszerezze beruházásait.
Újabban hasonló gondjai vannak a CEZ-nek Bulgáriában is. A bolgár hatóságok vizsgálatot indítottak a CEZ ellen, nem sértett-e törvényt.
A CEZ tavaly összesen 53,1 milliárd koronát ruházott be.
A cég stratégiai célja és prioritása továbbra is a dél-csehországi temelíni atomerőmű felújítása és kibővítése. A tervezett beruházás értéke mintegy 250-300 milliárd korona.
A CEZ részvényeinek mintegy 70 százaléka a cseh állam kezében van. (MTI)

 

Scroll To Top