Csökkenés várható az európai piacokon, vegyes árfolyammozgás Ázsiában

Várhatóan csütörtökön is folytatódik az árfolyamok csökkenése a főbb európai tőzsdéken. A határidős jegyzések alapján a kereskedők arra számítanak, hogy a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 0,3 százalékkal, a frankfurti DAX index 0,3 százalékkal és a párizsi CAC-40 szintén 0,3 százalékkal esik nyitáskor.

A határidős jegyzések alapján a kereskedők arra számítanak, hogy a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 0,3 százalékkal, a frankfurti DAX index 0,3 százalékkal és a párizsi CAC-40 szintén 0,3 százalékkal esik nyitáskor.
A vártnál sokkal rosszabb negyedik negyedévi amerikai GDP-adat aggodalmat keltett az értéktőzsdéken, de több elemző úgy véli, hogy a piacok hamar „lerázzák magukról a rossz híreket”. Az amerikai GDP 0,1 százalékos csökkenését a jegybank szerepét betöltő Fed átmeneti tényezőknek tudja be, és sok piaci szereplő osztja ezt a véleményt.
A Fed nyíltpiaci bizottságának szerdán befejeződött ülése nem hozott meglepetést, a kamat nem változott és a bank a következőkben is havi 85 milliárd dollárt pumpál a gazdaságba, hogy segítsen fenntartani a növekedést és csökkenteni a munkanélküliséget. Mindezek alapján az árfolyamcsökkenés valószínűleg nem lesz tartós – vélik elemzők, hozzátéve, hogy a pénteken várható munkaerőpiaci adatok erősen befolyásolhatják a kilátásokat.
Szerdán csökkentek az európai tőzsdeindexek. Az FTSE-100 0,25 százalékkal, a DAX-30 0,47 százalékkal, a CAC-40 pedig 0,54 százalékkal esett.
Ázsiában vegyesen alakultak az árfolyamok. Tokióban a gyenge nyitás után megfordult a hangulat, és a Nikkei-225 index 0,22 százalékkal 11 138,66 pontos 33 havi csúcsra emelkedett, mert a befektetők biztatónak látják a globális gazdasági kilátásokat. A Shanghai Composite mutató 0,1 százalékkal nőtt, a hongkongi Hang Seng viszont 0,51 százalékos mínuszban állt a kereskedés utolsó órájában, és ugyanennyivel csökkent a szöuli Kospi index is. (MTI)

Scroll To Top