Csődöt jelentett az Alpine, Ausztria második legnagyobb építőipari vállalata

Csődöt jelentett az Alpine, Ausztria második legnagyobb építőipari vállalata – számolt be róla az ORF osztrák rádió.A salzburgi székhelyű, spanyol tulajdonban lévő konszern csődeljáráson kívüli szanálására tett kísérletek kudarcot vallottak, a vállalat kedden este közölte, hogy haladéktalanul kezdeményezni fogja a csődeljárás megindítását.
„A finanszírozó bankok jelentős támogatása és a tulajdonos erőfeszítései ellenére a várakozásokkal ellentétben nem sikerült az Alpine Csoportot csődeljáráson kívül szanálni” – írták a vállalat közleményében.
Az Alpine mintegy harminc országban van jelen. Ausztrián kívül képviselettel rendelkezik többek között Németországban, számos közép-és kelet-európai országban – köztük Magyarországon -, valamint az Egyesült Államokban és a Távol-Keleten is.
Osztrák sajtóértesülések szerint az Alpine-nak 400 millió euróra lett volna szüksége, de spanyol tulajdonosának, az FCC konszernnek nem állt rendelkezésére a szükséges összeg, így a cég mintegy ötven banki hitelezője sem finanszírozza tovább az Alpine-t. Az év elején még úgy tűnt, hogy sikerül átsegíteni a céget a nehézségeken. Akkor az FCC 250 millió euróval támogatta meg a céget, a bankok további 150 millió euró adósságleírással járultak hozzá az Alpine megerősítéséhez.
A vállalatcsoportnak mintegy 15 ezer alkalmazottja van, ebből mintegy hétezer Ausztriában. Egyelőre nem tudni, hogy hány munkahely szűnhet meg. (MTI)

 

Scroll To Top