Cseh kormányválság – előre hozott választást szeretne a csehek fele

Előre hozott képviselőházi választás kiírását tartja a jelenlegi kormányválság legjobb megoldásának a csehek fele – derült ki abból a felméréséből, amelyet a Median közvélemény-kutató intézet készített a közszolgálati Cseh Televízió számára.

A szerdán nyilvánosságra hozott eredmény szerint a megkérdezettek 49 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a kialakult belpolitikai helyzetet előre hozott választással kellene megoldani. Az emberek 81 százaléka továbbá úgy véli, hogy ha erre kerül sor, akkor az új választást minél hamarabb, még szeptember-október folyamán meg kellene rendezni.
Az új kormány élén a megkérdezettek 21 százaléka párton kívüli politikust szeretne látni, míg 15 százalék Bohuslav Sobotkát, az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnökét. Karel Schwarzenberg volt külügyminisztert (TOP 09) 13 százalék, a polgári demokrata (ODS) Jirí Pospísilt 12 százalék látná szívesen kormányfőként. Martin Kubát, az ODS első alelnökét, akit a kormányfői poszt egyik legfőbb várományosának tartanak, viszont csak a megkérdezettek nem egészen hat százaléka szeretné miniszterelnöknek.
Egy esetleges szakértői kormányt a felmérésben részt vevők 20,5 százaléka szeretne. A mai jobbközép kormány hatalmon maradását, de egy új kormányfővel az élen az emberek 14 százaléka tartaná jónak.
A megkérdezettek négyötöde egyetért azzal, hogy Petr Necas miniszterelnök lemondott, és bejelentette, hogy jövőre távozik a nagypolitikából. Ugyanakkor az emberek 51 százaléka úgy véli, hogy a botránynak nem lesz semmiféle komolyabb pozitív hatása a cseh politikai rendszerre és kultúrára. Harminc százalék úgy gondolja, hogy a botrány következtében csökkenhet a korrupció, míg 13 százalék szerint tovább fog növekedni, s Necasnál is rosszabb emberek kerülhetnek hatalomra.
Csehországban azt követően alakult ki kormányválság, hogy a rendőrség csütörtökön razziát tartott a kormányhivatalban, a védelmi minisztériumban, s őrizetbe vett több politikust és magas rangú hivatalnokot, köztük Jana Nagyovát, a miniszterelnök kabinetfőnökét. A botrány következtében Necas hétfőn lemondott hivataláról, ami a hatályos szabályok szerint a kormány lemondását is jelentette. (MTI)

Scroll To Top