Cseh kormány – A szociáldemokraták, a kommunisták és a Közügyek pártja támogatni fogja a Rusnok-kormányt

A Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) és a Közügyek (VV) párt támogatni fogja a Jirí Rusnok vezette szakértői kormányt – közölték a három párt elnökségeinek ülése után kedden délután Prágában.

A három pártnak együttesen 91 képviselője van a 200 tagú parlamenti alsóházban.
„A Rusnok-kormány támogatása egyike az előre hozott választáshoz vezető utaknak” – jelentette ki Bohuslav Sobotka pártelnök, aki eddig ellenezte a szakértői kabinet támogatását. Helyi megfigyelők szerint a CSSD vezetésének álláspontja a Sobotka vezette frakció veresége, és azt jelzi, hogy a pártban megerősödött az államfőt támogató, Michal Hasek alelnök által vezetett szárny.
A CSSD elnöksége ugyanakkor arról is döntött, hogy haladéktalanul tárgyalásokat kezdeményez az előre hozott parlamenti választás, valamint az államfői jogkörök módosítása és pontosítása érdekében.
„A Közügyek azzal számol, hogy amennyiben a kormány bizalmat kap, elérhető közelségbe kerül az előre hozott választás” – nyilatkozta újságíróknak Michal Babák alelnök.
A volt kormánykoalíció pártjai – Polgári Demokratikus Párt (ODS), TOP 09, Liberális Demokraták (LIDEM) – ugyanakkor közölték, hogy nem szavaznak bizalmat a Rusnok-kormánynak. Karel Schwarzenberg, a TOP 09 elnöke szerint a jobbközép pártok álláspontját 101 képviselő osztja. A pártelnökségek még egy közös ülést tartanak, hogy meghatározzák stratégiájukat a szerdai parlamenti ülésre.
Schwarzenberg kifejtette: a volt koalíció készen áll arra, hogy ha a Rusnok-kormány nem kap bizalmat, akkor már a parlamenti ülés után bemutassa a Miroslava Nemcová vezette árnyékkormányt, amely átvenné az ország irányítását.
„Ha a Rusnok-kormány esetleg mégis bizalmat kap, a TOP 09 kezdeményezni fogja a képviselőház feloszlatását és az előre hozott parlamenti választás kiírását” – pontosította pártja álláspontját Schwarzenberg.
A kilenc független képviselő álláspontja megoszlik, néhányan állítólag támogatni fogják Rusnokot, míg mások ellene vannak.
Rusnok szerdán délelőtt terjeszti a képviselőház elé szakértői kormányának programját, majd bizalmat kér a testülettől. Az államfői iroda kedden délután megerősítette, hogy a vita kezdetén Milos Zeman köztársasági elnök is beszédet mond, amelyben a Rusnok-kormány támogatására kívánja felszólítani a képviselőházat.
A bizalom megszerzéséhez a kormánynak a szavazó képviselők egyszerű többségének az igenjére van szüksége.
(PRO DOMO – a cseh kormányfő nevének kiejtése: Jirí Rusnok – jirzsí rusznok)(MTI)

Scroll To Top