Cséfalvay: pénzügyi stabilitásra és reformokra épül a gazdaságpolitika

A pénzügyi stabilitásra és reformokra épül a magyar gazdaságpolitika, amely megteremti az egészséges növekedés alapjait – mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára egy konferencián kedden.

Az államtitkár a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) által szervezett konferencián kijelentette: a stabilitási lépések és a reformok, valamint a túlzottdeficit-eljárásból való kikerülés lehetővé teszi, hogy Magyarország visszatérjen az 1990-es évek sikeres „sztorijához”, a kicsi, nyitott, exportorientált gazdasághoz.
Ennek jelei már most is látszanak, hiszen Magyarország a 9. helyre került az Ernst and Young legújabb globalizációsindex-rangsorában – hangsúlyozta Cséfalvay Zoltán, hozzátéve, hogy a GDP-arányos export 93 százalék, miközben az exporton belül a magas hozzáadott érték aránya megközelíti a 20 százalékot.
A stabilitási lépések megvalósításakor a kormány a válság terheinek és kockázatainak megosztásra törekedett – mondta az államtitkár. A reformok közül kiemelte a közszféra reformját, amely a méretgazdaságosságot célozta meg a megyei és járási rendszer átalakításával, a munkaerő-piaci reformot, amely a rugalmas munkaerő-piaci szabályozást mozdítja elő, az intézményi reformokat, közte az új összetételű Költségvetési Tanácsot.
A már befejezett adóreform a munkát és jövedelmeket terhelő adók csökkentése és a fogyasztást terhelő adók növelése révén segíti a versenyképesség javulását – fogalmazott Cséfalvay Zoltán.
Az államtitkár közölte: az adósság 2012-től csökkenő pályára került, az államháztartás hiánya 2012-ben kisebb volt 3 százaléknál, és az uniós szabály szerint 2,7 százalék lehet. Hozzátette: nem lesz választási költségvetés 2014-ben sem, mert „az elért 3 százalék alatti hiányt ez a kormány a jövőben is meg fogja őrizni”. (MTI)

Scroll To Top