Csapás az USA-ra: Kiiktatják a dollárt az orosz-kínai kereskedelemből

Az orosz és a kínai jegybank megállapodás-tervezetet dolgozott ki devizacsere-ügyletekről a két ország közötti kereskedelmi forgalom saját devizában történő elszámolásának és a dollár kiiktatásának lehetővé tételére.

“Megállapodás-tervezet jött létre az orosz jegybank (Central Bank of Russia) és a kínai jegybank (People’s Bank of China) között devizacsere ügyeletekről” – idézi az ITAR-TASZSZ hírügynökség az orosz pénzügyi felügyelet honlapján közzétett közleményt.
Az ügyletek tervezett nagyságrendjét és bevezetésük várható időpontját nem közölték. A megállapodás a közlemény szerint a nemzetközi pénzügyi stabilitás biztosítása érdekében jött létre és emellett pótlólagos likviditást biztosít a feleknek esetleges kritikus helyzetekben. “A megállapodás elősegíti a közvetlen jüan- és rubelüzletek forgalmának növekedését az orosz és a kínai devizapiacokon” – fogalmaz a közlemény.
A Rosszijszkaja Gazeta lap szerint az orosz-kínai kereskedelmi forgalom 75 százalékát számolják el jelenleg dollárban.
Az orosz jegybank elnöke, Elvira Nabiullina már július elején lejezte, hogy közel áll a megállapodás devizacsere-ügyletekről a két ország közötti kereskedelmi forgalom fellendítése érdekében. Vlagyimir Putyin elnök májusi látogatásán Sanghajban az orosz és a kínai bankok közötti együttműködés fokozását és a pénzügyi infrastruktúra fejlesztésére tett kölcsönös erőfeszítéseket méltatta.(MTI)

Scroll To Top