Csányi: nem lehet olyan súlyos sokk Ukrajnában, amely megrendítené az OTP-t - Gazdasagportal.hu

Csányi: nem lehet olyan súlyos sokk Ukrajnában, amely megrendítené az OTP-t

Az OTP stabilitását az az elképzelhetetlen fejlemény sem rendítené meg, ha elveszítené minden oroszországi és ukrajnai befektetését – jelentette ki a bank elnök-vezérigazgatója a Bloomberg hírügynökségnek adott, csütörtökön megjelent interjúban.

“Ha minden befektetésünket elveszítenénk Oroszországban és Ukrajnában, a tőkemegfelelési mutatónk (Tier 1) akkor is 12 százalék fölött maradna” – mondta Csányi Sándor.
Hozzátette: a magyarországi bankszektor konszolidációja hosszabb időt vehet igénybe, mint azt korábban gondolták. “Az a négy-öt bank, amelyről azt híresztelték, hogy kivonul Magyarországról, középtávon valószínűleg így tesz majd” – mondta.
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke 2013 decemberében úgy nyilatkozott, másfél éven belül négy, külföldi tulajdonú nagybank kivonulhat Magyarországról.
Csányi Sándor szerint az adóterhek elveszik a kedvüket a bankoknak a magyarországi befektetéstől, és még esetleg arra is ösztönözhetik néhány pénzintézet anyabankját, hogy még több tőkét vonjon ki az országból.
Az elnök-vezérigazgató elmondta, hogy nem lepné meg, ha a magyar kormány olyan lépéseket fontolgatna, amelyek egyoldalúan érintik a bankokat, de ezeknek a lépéseknek a hatása már kisebb lenne, mint a devizahitelek előtörlesztése. Csányi Sándor ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az árfolyamgát rendszerének további kiterjesztése minden érintett félnek hasznos lenne.
Az OTP vezetője az ukrajnai helyzetről még elmondta, hogy a jelenlegi körülmények között a válságot pozitívan lezáró végkifejlet nélkül “nehéz lesz az ukrajnai bankunknak profitot termelnie”.
Az OTP oroszországi üzletága Csányi Sándor szerint a megugró kockázati költségek ellenére is “remélhetőleg nyereséges marad” 2014-ben, még úgy is, hogy lesznek veszteséges negyedévek,.(MTI)

Scroll To Top