Csaknem másfél milliárd dollárral támogatja a informatika oktatást az EU-ban az Oracle

Összesen 1,4 milliárd dollár értékben, pénzbeli és természetbeni támogatás formájában segíti a számítástechnika-oktatást az Európai Unió országaiban, köztük Magyarországon is az Oracle 3 éves programja – közölte az amerikai szoftverfejlesztő és -szolgáltató konszern az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint jelenleg közel 1000 európai oktatási intézmény működik együtt a cég informatikai oktatási programjával, 3,1 millió diákot elérve 110 országban. A mostani felajánlás részeként az Oracle további 1000 európai tanárt képez majd ki informatika, Java és adatbázis-kezelés témakörben, valamint további 1000 európai oktatási intézményre szeretné kiterjeszteni oktatási programját.
A vállalat pontos összegeket nem közölt, hogy az egyes országok mekkora támogatást kapnak, azonban tudatták: a támogatási összegeket a programra jelentkező intézmények száma határozza meg.
A közlemény idézi John Higgins-t, a digitális technológiai ipart képviselő DigitalEurope szövetség főigazgatóját, aki rámutatott: az elmúlt évtizedben évi négy százalékkal nőtt az informatikai és programozási tudással rendelkező szakemberek iránti igény. Véleménye szerint a mostani felajánlás segítséget nyújt a digitális gazdaság megerősítésében.
Az adomány része az Oracle 3,3 milliárdos éves beruházásának, amit a cég világszerte a digitális írástudás előmozdítására fordít. A 2013-as adomány keretében a cég 1246 európai tanárt képzett ki különféle informatikai területeken és 203 új oktatási intézményt vont be a vállalat informatikai oktatási programjaiba.
Az amerikai számviteli szabványok (GAAP) alapján készült adatsor szerint a tavaly június 1-tól idén május 31-ig tartó 2016-os pénzügyi évben az Oracle teljes árbevétele 37,04 milliárd dollár volt, 3 százalékkal csökkent az előző évhez képest. Üzemi eredménye 9 százalékkal, 12,6 milliárd dollárra, a nyeresége pedig 10 százalékkal, 8,9 milliárd dollárra csökkent.
A helyzetet pontosabban tükröző non-GAAP számok szerint a vállalat az egész évet tekintve 37,05 milliárd dolláros bevétel mellett 11,23 milliárd dolláros nyereséget termelt.(MTI)

Scroll To Top