Csaknem 450 radikalizálódott, köztük 50 iszlamista terrorizmusért elítélt szabadul 2019 végéig Franciaországban - Gazdasagportal.hu

Csaknem 450 radikalizálódott, köztük 50 iszlamista terrorizmusért elítélt szabadul 2019 végéig Franciaországban

Csaknem 450 radikalizálódott, köztük 50 iszlamista terrorizmusért elítélt szabadul 2019 végéig Franciaországban – közölte szerdán Nicole Belloubet igazságügyi miniszter, aki jelezte, hogy ezeket az embereket a hatóságok a szabadulásuk után is megfigyelik.

A tárcavezető a BFM francia hírtelevíziónak adott interjúban elmondta: idén mintegy húsz, jövőre pedig harminc iszlamista terrorizmus miatt elítélt szabadul a francia börtönökből, ahol mintegy ötszáz olyan fogvatartott van, akit terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmény miatt ítéltek el.
Az ötven terroristán kívül olyan elítéltek is szabadulnak, akiket köztörvényes bűncselekményekért ítéltek el, de a börtönben radikalizálódtak. Ők 1200-an vannak, s harmaduk 2019 végéig letölti a börtönbüntetését, így a miniszter szerint mintegy 450 radikalizálódott volt elítélt kerül szabadlábra a következő másfél évben.

Nicole Belloubet hangsúlyozta, hogy a hatóságok nyilvántartják és szigorúan megfigyelik ezeket az embereket a szabadulásuk után is.
“(A megfigyelésük) már a fogva tartás alatt megkezdődik, ezeket az embereket értékelik, a veszélyességük szintjének megfelelő helyen különítik el őket, és amikor szabadulnak a börtönből, két kulcsszó számít: felkészülünk a szabadulásukra és nagyon konkrét módon megfigyeljük őket” – fogalmazott az igazságügyi miniszter.
A tárcavezető szerint a “fogva tartás előnye”, hogy ezekről az emberekről részletes nyilvántartást készítenek a fogházakban működő titkosszolgálati szervek, amelyek az elmúlt időben “nagyon jelentős legitimitásra tettek szert”. Az általuk feldolgozott adatokat megkapja valamennyi belügyi szerv, így a volt elítéltek minden lépését követni tudják a hatóságok.
“A hírszerző szolgálatokat, amelyek központi szerepet játszanak, nagyon jelentősen megerősítjük” – mondta a miniszter. “További száz embert veszünk fel a fegyházak hírszerzési szerveihez és a radikalizálódott elítélteket még inkább elszigeteljük” – tette hozzá.
Franciaországban az elmúlt három évben 246-an vesztették életüket iszlamista terrortámadásokban, s a továbbra is fokozott terrorveszély miatt legmagasabb szintű a készültség.
(MTI)

Scroll To Top