Csaknem 300 millió euró volt a Donau Chemie AG árbevétele tavaly - Gazdasagportal.hu

Csaknem 300 millió euró volt a Donau Chemie AG árbevétele tavaly

A Donau Chemie AG árbevétele 2013-ban 292 millió euró (több mint 91 milliárd forint) volt, amelynek 61 százaléka az exportpiacokról származott – mondta Paul Schaller, a társaság magyar leányvállalata, a Donauchem Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek.

Közölte, a Donau Chemie AG 2013-ban 921 munkavállalót foglalkoztatott.
Az ügyvezető igazgató elmondta: az osztrák cég magyar leányvállalata, az észak-borsodi, kazincbarcikai telephelyű társaság a magyar piac mellett főként Lengyelországba és Szerbiába szállít víztisztító vegyi anyagokat. A cég ezen túlmenően Ausztriába, Bulgáriába, Csehországba, Horvátországba, Romániába és Szlovákiába is exportál.
Úgy vélte, a társaság, a magyar cégen keresztül, jól halad afelé, hogy Kelet-Magyarországot a vízkezelési vegyi anyagok vezető gyártóközpontjává fejlessze Kelet-Közép-Európában. Hozzátette, a kazincbarcikai telephelyen új munkavállalók felvételével is igyekszik megfelelni a növekvő piaci keresletnek, összhangban az Új Széchenyi Terv részeként elnyert uniós és egyéb kormányzati támogatásokkal.
A Donauchem Kft. vas-kloridot és polialumínium-kloridot gyárt a Wanhua-BorsodChem kazincbarcikai telephelyén található üzemében, ezzel az üzem tavaly októberi hivatalos megnyitója óta eltelt időszakban Kelet-Magyarországot a víztisztító vegyi anyagok fontos gyártóbázisává fejlesztette.
Az ügyvezető elmondta, a kazincbarcikai beruházások eddigi értéke elérte a 6,4-6,5 millió eurót.
A Donauchem Budafokon is működtet egy vegyianyag-keverő üzemet a kilencvenes évek közepe óta, illetve tavaly indította el új, nagytétényi telephelyének 4 millió eurós zöldmezős fejlesztését egy 30 ezer négyzetméteres földterületen. Ez az új létesítmény a tervek szerint 2015-ben kezdi meg tevékenységét.
E beruházásoknak köszönhetően a vállalat magyarországi árbevétele a 2011-es 7 millió euróról 20 millióra emelkedhet, a két egység pedig összesen 60 embert foglalkoztat majd.
Az ausztriai központú Donau Chemie AG négy üzletággal rendelkezik: az alapvegyszerek gyártása mellett a vegyianyag-disztribúció, illetve főként a szűrőkben használt aktív szén, illetve finomkémiai termékek gyártása tartozik tevékenységi körébe.(MTI)

Scroll To Top