Csak a bizonytalanság biztos – 2018 3. negyedévének trendjei

Nem csoda, hogy jelenleg a bizonytalanság a leginkább meghatározó a piacokon: a kereskedelmi és politikai ellentétek fennállása mellett a jegybankok is egyre inkább kivonulnak a piacokról. Ennek hatásaként pedig csaknem minden befektetési eszközosztály teljesítménye elmarad a korábbi évekétől. A K&H befektetési szakemberei ezért az előttünk álló negyedévben a legbiztosabb alapokkal rendelkező fejlett tőzsdéket részesítik előnyben.

 

Amilyen optimistán indult az év, olyan nagyot fordult a kocka. „A kereskedelmi háború miatti bizonytalanság elhúzódása nincs kedvező hatással a vállalati környezetre, a cégek tervezési és beruházási tevékenységére, miközben Európa belső politikai feszültségekkel is szembesül. Mindemellett a Fed újabb kamatemelése és az EKB év végén lezáruló kötvényvásárlási programja is egyértelműen a piacokat támogató politika csökkenésének irányába mutat. Mindezek hatására a befektetők körében egyértelműen felerősödött a kockázatkerülés, amit jól mutat, hogy gyakorlatilag szinte minden eszközosztály negatívan teljesített az év eddigi részében – a fejlett részvénypiacot és a nyersanyagpiacot kivéve” – tájékoztatott Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

A harmadik negyedév fő trendjei:

  1. Tavaly óta gyakorlatilag megfordult a trend, és a feltörekvők helyett egyértelműen a fejlett piaci tőzsdék teljesítenek jobban. Mivel a kereskedelmi háború hatásaitól való félelem továbbra is jelen van, ezért a harmadik negyedévben sem zárhatók ki újabb eladási hullámok a feltörekvő tőzsdéken. „A befektetőknek azt javasoljuk, hogy a biztos alapokkal rendelkező piacokat érdemes előnyben részesíteni, és a megtakarításaikban érdemes a fejlett részvénypiacokra koncentrálni” – tanácsolja a befektetési szakember.
  2. A feltörekvő kötvénypiacokon nagyon-nagy elmozdulás történt, ami a hazai állampapírpiacot sem kímélte. A továbbiakban a forintgyengülés inflációgerjesztő hatása így könnyen a reálkamatok rovására mehet, tehát elviheti a hazai állampapírokkal elérhető hozamot.
  3. Az elmúlt évek egyértelműen az amerikai dollár erősödéséről szóltak, tavaly viszont már úgy tűnt, hogy az euró ismét magára találhat. Az amerikai jegybank kamatemelése kapcsán azonban a dollár befektetések kamatelőnye tovább nőtt az euróval szemben, miközben az európai növekedési kilátások is romlottak, így jelenleg nem várható az uniós fizetőeszköz jelentős erősödése.

 

 

A K&H Csoport

Az ország egyik vezető és országosan több mint 4000 munkatársat foglalkoztató pénzintézeteként a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 206 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 2,1 billió forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít rendszeres megrendeléseket és tevékenységet.

 

Főbb adataink:

 

K&H Bank

  1. I. negyedévének végén:

saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 259 milliárd forint

mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2981 milliárd forint

adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 15,1 milliárd forint

 

K&H Biztosító

  1. I. negyedévének végén:

saját tőke (IFRS, nem auditált): 12 milliárd forint

mérlegfőösszeg (IFRS, nem auditált): 170 milliárd forint

biztosítástechnikai eredmény (IFRS , nem auditált): 1,4 milliárd forint

adózás utáni eredmény (IFRS, nem auditált): 1,0 milliárd forint

 

K&H Alapkezelő

  1. I. negyedévének végén:

teljes kezelt vagyon: 974 milliárd forint

K&H alapokban kezelt vagyon: 802 milliárd forint

intézményi ügyfelek kezelt vagyona: 172 milliárd forint

Scroll To Top