Covid-gazdaságtan: nyertesek és vesztesek!

A világgazdaságot 2020-ban kiütötték, de nem mindenki a vesztes oldalon játszik. Kik a koronavírus – járvány nyertesei? És a befektetőket miben segíti egy magyar fejlesztésű, mesterséges intelligenciát alkalmazó eszköz a nyertes oldalon maradni? Kattints és olvass tovább!

Európa, az USA és Ázsia

Az élet Pekingben lassan visszatér a megszokott kerékvágásba, miközben az USA-ban és Európában közel sem ilyen rózsás a helyzet.

 

Kutatások szerint az ázsiai és csendes-óceáni térség gazdaságaiban, ahol a koronavírussal kapcsolatos szigorításokat az év korai szakaszában bevezették, a gazdaság élénkülése gyorsabb volt, mint a nyugati országokban. Tény, hogy a kontinensek gazdaságai eltérő szerkezettel rendelkeznek, mégis a meghozott intézkedések közötti különbségek egyértelmű hatással voltak a végkifejletre.

 

A nyugati gazdaságok gyorsan szembesültek a ténnyel, hogy egy világjárvány közepén jóval nagyobb kihívást jelent a közvetlen kapcsolatot igénylő szolgáltatási szektor üzemeltetése, mint a gyáraké. A termelés fenntartása, még a szociális távolságtartás betartása mellett is könnyebben áthidalható feladat.

 

Döntő különbség, hogy az európai országok az utolsó pillanatig halogatták a jelentős lezárásokat, aztán részben feloldották azokat a nyár folyamán. Ugyanebben az időszakban a Távol-Keleten visszaszorították a koronavírus fertőzöttséget és szorosabb ellenőrzést tartottak fent.

 

„Ha ellenőrzésed alá tudod vonni a vírust, az életed 95%-át visszakaphatod.” – mondta Ashish Jha, az amerikai Brown Egyetem Egészségügyi és Jóléti Központjának dékánja. „Az USA-ban és Európában annyira vissza akartuk kapni az életünket, hogy úgy tettünk, mintha ellenőrzés alatt tartanánk a vírust. Ázsiában nem éltek tagadásban. Megértették, ha betartanak bizonyos elővigyázatosságokat, akkor visszakaphatják az életüket.” – tette hozzá.

 

Előrejelzések

A koronavírus gazdasági hatásai a globális színtéren eltérőek. A Consensus Economics 2020-as előrejelzései szerint Európában mindenhol csökkenő GDP-vel számolnak, miközben Kína növelni fogja a gazdasága méretét az év végéig. Az OECD előrejelzésében hasonló adatokkal találkozunk. Szerintük 2021 végére az USA gazdasága nagyjából ugyanakkora lesz, mint 2019-ben volt, míg Kínáé 10%-kal nagyobb.

 

A Trading Economics előrejelzése még borúsabb képet fest Európa számára. Az adatok szerint a GDP mértéke jó eséllyel még 2023-ban sem éri majd el a járvány előtti szintet.

 

Jegyezzük itt meg ugyanakkor, hogy keleten sem tökéletes az élet. A fogyasztás Kínában sem állt helyre. Ázsia gyártási központjai ugyan profitáltak az otthoni munkához szükséges felszerelések és az egészségügyi eszközök piacán megjelent kiugró külföldi keresletből, de idővel ez a kereslet visszaesik, amit a belföldi fogyasztás nem tud ellensúlyozni, így az érintett gazdaságok egy tradicionálisabb recesszióval szembesülhetnek.

 

Mi történt a kisbefektetőkkel?

A járvány első felvonásában a kisbefektetők óriási bizonytalanság mellett, a fejüket kapkodva próbáltak kiutat keresni a káoszból. A gazdasági bizonytalanság minden iparágba begyűrűzött, így részvényeik elkezdtek veszíteni értékükből. Végül három választásuk maradt:

 

  • Felszámolják minden befektetésüket.
  • Megtartják a részvényeket és megpróbálják átvészelni a vihart.
  • Átrendezik a portfóliójukat.

 

Nem nagy meglepetés, hogy akik a harmadik opciót választották, higgadtan követték a releváns híreket, és olyan cégekbe fektettek, mint a Zoom, a Teladoc Health vagy a Netflix, azok nem csak megőrizték portfóliójuk értékét, hanem növelték is azt.

 

A tech óriások is jó választásnak bizonyultak. Az Apple, Facebook, Google, Microsoft, mindenki kedvenc streaming szolgáltatója a Netflix és az Amazon részvényértékei rövid visszaesés után növekedésbe fordultak és több közülük novemberben 5 éves csúcson voltak.

 

A jó befektetési lehetőségek a járvány időszakában sem tűntek el, noha a számuk talán megcsappant és az óriási médiazaj miatt nehezebb is volt rájuk lelni. Jó példa erre az Alpha Pro Tech, egy amerikai N95 típusú maszkot gyártó cég, amely 344%-kal növelte részvényeinek értékét januártól novemberig.

 

Egy amerikai befektetési szolgáltatásokat nyújtó cég, a Stifel szerint vannak cégek, akik hosszabb távon is előnyt kovácsolnak majd a koronavírus teremtette helyzetből. Ilyenformán jó befektetésnek tartják az Amazont, az eBayt, a használt autók online értékesítésével foglalkozó Carvana és Vroom vállalatokat, valamint a kézzel készült és vintage termékek webshopját, az Etsy-t.

 

Hogyan tudunk jó döntést hozni?

Hasonló üzleti döntések megalapozásához megbízható iparági forrásokra van szükség, ami szektortól függően több tíz vagy több száz médiumot jelent. A kutatási időt és a megbízható adatok megszerzését lényegesen leegyszerűsíti, ha olyan információs bázist használunk, mint a magyar fejlesztésű mesterséges intelligenciával (MI) működő BrightMeUp!. Ez a fejlesztés egy egyedi fintech fókuszú információs hírbázis, egy innovatív jelentésalapú keresőmotor és az MI-t megtestesítő Avatar együttműködéséből épül fel. A rendszerről részletes információ: itt!

 

CéginformációNegentropics Szoftver Zrt.

A budapesti központú startupot 2015-ben három lelkes nyelvészeti, orvostudományi és jogi háttérrel rendelkező vállalkozó alapította. A csapat alap- valamint alkalmazott kutatásokat végez a természetes nyelvek feldolgozása tudományágban (Natural Language Processing, NLP). A legújabb technológiák alapján egy jelentésalapú keresőmotort és kapcsolódó alkalmazásokat fejlesztenek. A technológia alapja a természetes nyelvek szemantikájának új nyelvi-matematikai modellje, amelyet kutatóik készítettek

Scroll To Top