Ciprusi mentőcsomag – Német pénzügyminiszter: Ciprus egyedül dönt a bankbetétekre kivetett illetékről

Kizárólag Ciprus felelőssége, hogy milyen módon vonja be a bankbetétek tulajdonosait a válságkezelés költségeinek fedezésébe – emelte ki egy keddi nyilatkozatában a német pénzügyminiszter.

Wolfgang Schäuble a Deutschlandfunk közszolgálati rádiónak nyilatkozva hangsúlyozta: a bankbetétekre kivetett egyszeri illeték ügyében a felelősség “nem a német kormányé és nem is más euróövezeti tagállamoké”, hanem egyedül Ciprusé.
A ciprusi vezetés legutóbbi, keddi terve szerint az illetéket csak a 20 ezer eurót meghaladó összegű bankbetétekre vetnék ki, hogy megkíméljék a kisbetéteseket a tehertől. A parlament várhatóan nem fogadja el a javaslatot.
Wolfgang Schäuble kiemelte: a ciprusi folyamatok nem érintik a német betéteseket. Leszögezte: amíg a német állam fizetőképes, addig a betétek is biztonságban vannak.
A német pénzügyminiszter egy másik nyilatkozatában, a Börsenzeitung című lapnak adott keddi interjúban azt hangoztatta, hogy “nem kell aggódni az euróért”, hiszen a közös fizetőeszköz a válság ellenére stabil, és már tartalékvaluta funkciót is betölt.
Hozzátette: a válságkezelés megfelelő ütemben halad előre. A “gazdasági adatok azt mutatják, hogy a válság legyőzésére kidolgozott stratégia hatékony, ezt pedig a pénzügyi piacok is látják, és honorálják is, hiszen csökken azoknak az államoknak a refinanszírozási költsége, amelyekre korábban súlyos piaci nyomás nehezedett” – mondta a német pénzügyminiszter.
Hangsúlyozta: tovább kell folytatni a “szerkezeti reformokkal összekötött növekedésorientált konszolidációt”, hogy a visszatérő piaci bizalom tovább erősödjön, és ki kell teljesíteni a pénzügyi rendszer fenntarthatóságát célzó reformokat, hogy az esteleges újabb válságok ne az adófizetőket terheljék.(MTI)

Scroll To Top