Ciprusi mentőcsomag – Londoni elemzők: Ukrajna rosszabbul járhat, mint Oroszország

A ciprusi mentőcsomag összeállítása során a legnagyobb figyelem arra a hatásra összpontosult, amelyet a program a ciprusi bankok orosz betéteseire gyakorolhat, a megállapodás azonban sokkal nagyobb pénzügyi kockázatot jelenthet Ukrajna számára – vélekedtek csütörtöki helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

Az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics közgazdászai szerint önmagában nem meglepő, hogy a “ciprusi járvány” terjedésétől Ukrajna esetében jóval kevésbé tartanak a piaci szereplők, mint Oroszország esetében. Becslések szerint ugyanis a ciprusi bankokban tartott orosz betétek értéke elérheti a 30 milliárd dollárt, az ukrán bankbetéteké azonban legfeljebb 1-3 milliárd dollár között lehet.
A Capital Economics szakértői ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a ciprusi mentőcsomagból Oroszországra és Ukrajnára háruló legnagyobb problémát nem a betéteken keletkező veszteségek, hanem a ciprusi tőkekorlátozások miatt az üzleti tranzakciókban várható fennakadások jelenthetik, és ebből a szempontból Ukrajna sokkal sebezhetőbb, mint Oroszország.
Az orosz és az ukrán üzleti vállalkozások “adóoptimalizálási” megfontolásokból egyaránt Ciprust használják az importszámláik kiegyenlítéséhez és az export ellenértékének beszedéséhez kapcsolódó pénzügyi tranzakcióik lebonyolítására. Amikor azonban az exporttranzakciókból befolyó pénzek visszaáramlanak Oroszországba és Ukrajnába, nem a folyó fizetési egyenlegben tűnnek fel exportbevételként, hanem a tőkemérlegben közvetlen külföldi befektetéséként.
Ez magyarázza, hogy miért az apró Ciprus az ukrán gazdaság legnagyobb működőtőke-forrása, az Ukrajnába áramló közvetlen külföldi befektetések teljes értékének 30 százaléka körüli részesedéssel – áll a Capital Economics szakértőinek csütörtöki elemzésében.
A ház közgazdászai szerint a ciprusi tőkekorlátozások bevezetése erre a tőkebeáramlásra jelent kockázatot, ami annál is nagyobb veszély, mivel Ukrajna – éles ellentétben Oroszországgal – már most is fizetésimérleg-válság szélén áll.
Az ukrán folyómérleg-hiány jelenleg a hazai össztermék (GDP) 8 százaléka, ami Ukrajna esetében rekord, ráadásul Ukrajna külső adósságállományából csak az idén 55 milliárd dollárnyi válik esedékessé. A Capital Economics londoni közgazdászainak becslése szerint a következő tizenkét hónapban Ukrajna teljes külső finanszírozási igénye megközelíti az éves GDP-érték 40 százalékát.
A cég elemzői hangsúlyozzák, hogy mindeközben Ukrajna devizatartaléka a háromhavi importszámla kiegyenlítéséhez elégséges szint alá csökkent, márpedig ez a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ajánlásában szereplő minimális tartalékfedezeti szint.
Mindezt tetézi, hogy az ukrán gazdaság a tavalyi év végén ismét recesszióba süllyedt, viszont az Ukrajnát sújtó összes probléma ellenére nemigen haladnak a tárgyalások az IMF-fel az új finanszírozási programról. Jóllehet a valutaalap küldöttsége a héten Kijevbe érkezett, ám mivel az ukrán kormány továbbra is vonakodik a háztartási földgázdíjszabások emelésétől – ami az IMF egyik fő kérése -, az égetően szükséges megállapodás még várathat magára – áll a Capital Economics csütörtöki londoni elemzésében.
A ház szerint mindebből az következik, hogy bár a ciprusi bankbetétekre kirótt illeték valószínűleg csak korlátozott hatást gyakorol az ukrán gazdaságra, a ciprusi válság azonban elegendő lehet ahhoz, hogy Ukrajnát is pénzügyi válságba sodorja. Ráadásul IMF-megállapodás híján Ukrajna rendkívüli mértékben ki van téve a ciprusi mentőcsomag keltette esetleges újabb piaci feszültségek hatásainak is. (MTI)

Scroll To Top