Ciprusi mentőcsomag – Londoni elemzők szerint Moszkva földgázkoncessziót akar

Londoni elemzői vélemények szerint az orosz kormány várhatóan földgáz-kitermelési koncessziót fog kérni a ciprusi kormánytól a pénzügyi segítség fejében.

Mihalisz Szarrisz ciprusi pénzügyminiszter szerdán kijelentette moszkvai tárgyalásairól, hogy „konstruktív, őszinte párbeszéd” zajlik az orosz kormánnyal, és addig folytatják a tárgyalásokat, amíg megállapodás nem születik.
Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott vezető közgazdásza a ciprusi politikus szavait kommentálva azt jósolta, hogy Moszkva a Ciprusnak nyújtott hitelfinanszírozás kiterjesztéséért cserébe „határozott részesedést” kíván majd szerezni a Ciprus déli partjai előtt fekvő földgázmezők kitermelési koncesszióiból. Néhány milliárd dollárnyi ciprusi bankbetét esetleges elvesztése is csak „aprópénz” lenne a Kreml környezetében működő orosz állami bankoknak, a „nagy játszma” a ciprusi tengeri talapzat földgázkészleteinek ellenőrzése – fogalmazott szerdai értékelésében a Standard Bank londoni elemzője.(MTI)

Scroll To Top