Ciprusi mentőcsomag – Borongós hangulatban az európai tőzsdék

A ciprusi mentőcsomag körüli bizonytalanságok miatt borongós hangulatban, markáns gyengülésre álltak kedd délelőtt a legfontosabb európai részvénypiacok. Az euró dollárárfolyama tartotta alacsony szintjét.

Közép-európai idő szerint egy óra előtt nem sokkal a londoni FTSE 0,05 százalékos, a frankfurti DAX 0,29 százalékos, a párizsi CAC 0,66 százalékos mínuszban állt. Ezzel az európai börzék folytatták a hétfői, akkor 0,40-0,50 százalékos esést.
Az euró dollárárfolyama a hétfő reggel óta tartott 1,293-1,296 dolláros sáv közepénél mozgott. Pénteken még 1,305 dollár felett zárt az euró. Az euró frankárfolyama a hétfői folyamatos emelkedés után kissé esett kedd dél körül: a reggeli 1,225 frank feletti szintek után 1,223 frank környékén jegyezték a közös európai fizetőeszközt. A hétfői nyitást követően még 1,217 frank körül is járt az euróárfolyam.
Cipruson mindeközben kétnapos bankszünetet tartanak. Így a  nemzeti ünnep miatt tartott hétfői szünnap után kedden és szerdán sem nyitnak ki a pénzintézetek, és a tőzsde is zárva tart.
A bankszünet vélhetően addig marad fenn, amíg döntés nem születik a törvényhozásban a bankbetétek megadóztatásának módjáról. A bankok bezárása minden lakossági tranzakcióra vonatkozik, így az internetes bankportálokon keresztül indított tranzakcióik sem teljesülnek. Egyedül a bankautomaták üzemeltek a hétvégén, de azokból is hamar elfogyott a készpénz, miután betétesek tömegei rohanták meg az ATM-eket.(MTI)

Scroll To Top