CIG gyorsjelentés: elég lesz-e a gyorsjelentés az emelkedéshez?

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. 2013 első félévében 399 millió forint adózás utáni veszteséget szenvedett el, ami 2 milliárd 97 millió forintos javulás a megelőző év azonos időszakához képest.

A BÉT honlapján csütörtökön közölt, nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült jelentés szerint a biztosító bruttó díjbevétele 10,166 milliárd forintot tett ki az első félévben, ami 1 százalékkal maradt el a tavalyi év azonos időszakától. Az életbiztosítási szegmens díjbevételei 16 százalékkal csökkentek, amit csaknem teljes egészében kompenzálni tudott a nem életbiztosítások 93 százalékos díjbevétel-növekedése.
“A teljes átfogó jövedelem 414 millió forint veszteség, amely a nehéz piaci helyzet ellenére továbbra is összhangban áll a vezetőség várakozásaival és azzal a deklarált üzleti céllal, hogy 2014-re a kibocsátó a magyar számviteli törvény szerint számított eredménye alapján nyereségessé váljon” – áll a jelentésben.
A díjbevételeken belül 7,207 milliárd forint a befektetéshez kötött életbiztosítások, 285 millió forint a hagyományos életbiztosításokból származott, 66 millió forint az egészségbiztosítások, és 2,608 milliárd forint a nem-életbiztosítások bruttó díjbevétele.
Az első félévben összesen 2738 életbiztosítási szerződést értékesített a társaság, az értékesített szerződések első éves díjaiból származó bruttó díjbevétel 1,032 milliárd forintot tett ki, amely 36 százalékos csökkenés 2012 első félévi 1,620 milliárdhoz képest. A biztosítási piac helyzete továbbra sem kedvez a rendszeres díjas szerződéseknek, az új szerződések és a megújítások szempontjából sem – olvasható a CIG-csoport jelentésében.
A biztosító összes működési költsége összesen 4,323 milliárd forint volt 2013 első félévében, amelyből 2,845 milliárd forint a fizetett megbízási díj, jutalék és egyéb szerzési költség, 1,478 milliárd forint igazgatási költség. A szerzési jutalékok az új szerzéssel párhuzamosan visszaestek. Az igazgatási költségek jelentősen, 22 százalékkal csökkentek.
A kárfizetések és a kárrendezési költségek együttesen 4,625 milliárd forintot tettek ki. Ebből 3,505 milliárd forint volt a befektetéshez kötött életbiztosítások részleges- és teljes visszavásárlására fordított összeg és 963 millió forint az általános biztosítások kárráfordítása.
Az első féléves befektetési eredmény 223 millió forint veszteség, ebből a befektetéshez kötött életbiztosítások nem realizált eredménye 132 millió forint veszteség.
A jelentés szerint az eszközalapok mögött álló befektetések az első negyedévben tapasztalt tőzsdei fellendülés után a második negyedév végére jelentősen visszaestek, a biztosító eszközalapjainak nagy része fejlődő piaci – kínai, indiai, latin-amerikai, kelet-európai, orosz és globális fejlődő részvény eszközalapok – részvény alapokban volt a félév során, mely piacok kétszámjegyű esést szenvedtek el a második negyedévben. A jelentés szerint a befektetési eredményre negatív hatással volt a pénzügyi viszontbiztosítás kamatráfordítása 114 millió forint értékben. A CIG befektetésein elért hozama mintegy 140 millió forint nyereség 2013 első félévében.
A CIG Pannónia részvényei a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában kereskednek, a papírok szerdán zárás után 205 forintot értek, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyamuk 290 forint, a legalacsonyabb 180 forint volt.(MTI)

Scroll To Top