Buda-Cash – MSZP: Az MNB és a kormány segítsen a bajba jutott betéteseken!

Az MSZP felszólítja a jegybank elnökét, hogy ingatlanvásárlások helyett haladéktalanul hozzon érdemi intézkedéseket a DRB Bankcsoport miatt nehéz helyzetbe került betétesek érdekében.

Tóth Csaba, az MSZP frakcióvezető-helyettese csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt követelte a kormánytól, hogy Pintér Sándor belügyminiszter az általa irányított tárca rendkívüli keretéből az államkincstáron keresztül részesítse azonnali gyorssegélyben a DRB Bankcsoport károsultjait.
Szerinte Matolcsy György jegybankelnök alkalmatlan az általa betöltött posztra, mivel a bankok felügyeletét ellátó intézmény vezetőjeként nem vette észre az évek alatt halmozódó százmilliárdos hiányt. Azt írta: az öt éve kormányzó Fidesz-KDNP is bűnös, amiért hagyták idáig fajulni a helyzetet.
A szocialista politikus azt írta: magánszemélyek, kisvállalkozók és önkormányzatok kerültek önhibájukon kívül lehetetlen helyzetbe az ügy miatt, mintegy 100 ezer ügyfél lehet érintett a botrányban, akiket kártalanítani kell.
Windisch László, a jegybank alelnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón jelentette be: a Magyar Nemzeti Bank több évtizedes visszaélés-sorozatot gyanít a Buda-Cash Brókerháznál, ezért azonnali hatállyal felfüggesztette működési engedélyét, és a brókerházzal összefüggésbe hozható Dél-Dunántúli Regionális Bank (DRB) bankcsoporthoz tartozó négy banknál is korlátozó intézkedéseket rendelt el. Tájékoztatása szerint a Buda-Cash Brókerháznál mintegy 15-20 ezer, a DRB bankcsoportnál pedig mintegy 100-120 ezer ügyfél lehet érintett, akik kártalanításra számíthatnak.(MTI)

Scroll To Top