Buda-Cash – MNB, Államkincstár: az érintettek ügyfelek másik pénzintézethez utaltathatják illetményeiket

A munkáltatónál kell jelezni, ha valaki a Buda-Cash-ügyben érintett pénzintézeteknél vezetett számlára kapja fizetését, a Magyar Államkincstár ügyfeleinek pedig a megyei igazgatóságnál kell kérelmezniük, hogy illetményüket más pénzintézethez utaltassák. A február havi béreket, illetményeket – a rendkívüli helyzetre való tekintettel – a Kincstár postai úton küldi meg az érintetteknek – tájékoztatta a Magyar Államkincstár és az MNB az MTI-t.

Az MNB felhívja azok a figyelmét, akik munkabérüket a DRB Bankcsoportnál vezetett számlára kapják, azonnal jelezzék ezt munkáltatójuknál, és kérjék, hogy munkabérüket más módon kaphassák meg.
A Magyar Államkincstár az MTI megkeresésére azt közölte, hogy a Buda-Cash-ügyben érintett hitelintézeteknél számlát vezető ügyfelei március első hetében kérelmezhetik lakóhelyük/tartózkodási helyük szerint illetékes megyei igazgatóságánál, hogy a béreket, illetményeket, a családtámogatási-, illetve fogyatékossági ellátásokat más pénzintézethez utaltassák.
A Buda-Cah Brókerház ügyével összefüggésben a Magyar Nemzeti Bank a DRB Bankcsoportnál – BRB BUDA Regionális Bank, DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank, DDB Dél-Dunántúli Takarék Bank, ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank -, rendelt el kifizetési korlátozásokat.
A kérelemben fel kell tüntetni az ellátás pontos megnevezését, illetve az új pénzintézet nevét és az ahhoz tartozó folyószámla számát; a változtatási kérelem beadását követően a 2015. február hónapra járó támogatást a kincstár az ügyfél által újonnan megnyitott számlára utalja. Kérelem hiányában a 2015. február havi és az azt követő hónapok ellátásait az ügyfél lakcímére, postai úton küldi ki a kincstár.
Azt is hangsúlyozzák, hogy 2015. március első hetét követően is benyújthatnak az ügyfelek kérelmet arra vonatkozóan, hogy a jövőben esedékes – a kincstár által teljesített – bérük, illetményük és támogatásaik mely számlára kerüljenek utalásra.
A családtámogatási és fogyatékossági ellátással érintett ügyfelek részére – legkésőbb március első hetében – a Kincstár tájékoztató levelet is postáz.
A DRB Bankcsoportnál vezetett számlákra vonatkozóan adott megbízások – például állampapír kamat- és/vagy tőkekifizetés összege feletti rendelkezés, stb. – teljesítéséért a Kincstár nem vállal felelősséget – teszik hozzá.
Az önkormányzatokat érintően még zajlanak az egyeztetések; a kincstár minden segítséget megad a kialakult helyzet megnyugtató rendezéséhez.
Arra kérik az érintett ügyfeleket, hogy a további teendőkről számlavezető bankjuknál tájékozódjanak.(MTI)

Scroll To Top