Buda-Cash – Az MNB a jogszabályok betartásával adott tevékenységi engedélyt a DRB bankcsoport tagjainak - Gazdasagportal.hu

Buda-Cash – Az MNB a jogszabályok betartásával adott tevékenységi engedélyt a DRB bankcsoport tagjainak

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a jogszabályi előírások maradéktalan betartásával, közel fél éves eljárás nyomán, 2013 decemberében adta meg a bankká alakulásra vonatkozó engedélyt a DRB bankcsoport tagjainak, amelyek többsége előzőleg már több évtizede szövetkezeti hitelintézetként működött – közölte a jegybank az MTI-vel pénteken.

A jegybank szakmaiatlannak és alaptalannak tartja a DRB bankcsoport tulajdonosi köréhez tartozó befektetési szolgáltatónál feltárt visszásságok és a hitelintézeti formaváltás közti összefüggések sejtetését. A hitelintézeteknek prudens, biztonságos és szabályos módon kell működniük, függetlenül attól, hogy bankról vagy szövetkezeti hitelintézetről van szó – szögezik le a jegybanki dokumentumban.
A jegybank határozottan visszautasít minden – akár politikai szándékoktól, akár bármiféle anyagi érdekektől vezérelt – kísérletet, amely befolyásolni kívánja pártatlan és független felügyelési, engedélyezési tevékenységét – áll a közleményben.
Az MNB emlékeztet arra, hogy az Országgyűlés 2013. július 5-én fogadta el “A szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról és egyes gazdasági tárgyú jogszabályok módosításáról” rendelkező 2013. évi törvényt. Ennek 1. paragrafusa definiálja a “folyamatban lévő engedélykérelemmel rendelkező hitelintézet” fogalmát, megszabva, hogy az ebbe a körbe tartozó pénzügyi intézményeknek nem kell csatlakozniuk a szövetkezeti hitelintézetek integrációjához.
A DRB csoporthoz tartozó három takarékszövetkezet a jogszabály elfogadását megelőző napon, 2013. július 4-én nyújtotta be átalakulás iránti engedélykérelmet a felügyeleti hatósági jogkört akkor ellátó Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez. A kérelmet benyújtó pénzintézetek már több évtizede szövetkezeti hitelintézetként működtek, azaz nem előzmény nélküli alapításról, hanem kizárólag “formaváltási” igényről volt tehát szó – ismertetik a közleményben.
A jegybank rámutat: “egyes téves sajtóhírekkel szemben” az adott időpontban nem négy bankká alakulási engedélykérelem benyújtása történt meg; a későbbi bankcsoport negyedik tagja, a DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank Zrt. ugyanis már ezt megelőzően is bankként működött.
A három takarékszövetkezet bankká alakítási kérelme nyomán a felügyelet engedélyezési eljárása nem egy napig, hanem több mint öt hónapig tartott.
Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa végül 2013. december 9-én adta meg a bankká alakulásra vonatkozó engedélyt a három kérelmezőnek (BUDA Regionális Bank Zrt, ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank Zrt, Dél-Dunántúli Takarék Bank Zrt.).
A több hónapos engedélyezési eljárás során az MNB a jogszabályi előírásoknak megfelelően azt vizsgálta, hogy a kérelmet beadott hitelintézetek törvényi tőkekövetelményei, az átalakulás jogszabályi feltételei, a működési és egyéb feltételei megfelelnek-e a jogszabályi előírásoknak. A jegybank a jogszabályokat teljes mértékben betartva adta ki a törvényben meghatározott engedélyt, mivel a kérelem beadására és a működési feltételek teljesítésére vonatkozó objektív törvényi feltételek is teljesültek – hangsúlyozzák a közleményben.
Az engedélyezést követően az MNB átfogó vizsgálatot tartott a bankcsoportnál, amelynek nyomán, azzal összefüggésben került sor a befektetési szolgáltatónál a súlyos pénzügyi visszaélés felderítésére. Hamis tehát az állítás, miszerint a hitelintézeti formaváltással a felügyeleti szigor kikerülhető lett volna – fogalmaznak a közleményben.(mti)

Scroll To Top